Pages

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

«Κολλημένοι» με τους πρώην μας λόγω Facebook

«Κολλημένοι» με τους πρώην μας λόγω FacebookΤο μέσο κοινωνικής δικτύωσης καθυστερεί την επούλωση των τραυμάτων

Πολύ πιο επώδυνο κάνει το χωρισμό ανάμεσα σε ένα ζευγάρι το Facebook. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με μελέτη, οι φρεσκοχωρισμένοι οι οποίοι δεν διαγράφουν τους πρώην από «φίλους» τους, παλεύουν για να αναρρώσουν συναισθηματικά μετά το χωρισμό τους.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Brunel, στο Λονδίνο, υποδηλώνει ότι υπάρχει άφθονος, πρόσθετος πόνος για τον έναν στους τρεις από εμάς που συχνά-πυκνά παρακολουθούμε τις «κινήσεις» του/της πρώην μας στο site κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτό σημαίνει πως εκατοντάδες χιλιάδες ραγισμένες καρδιές σε όλο τον κόσμο βασανίζονται ατελείωτα έως ότου επουλωθούν, δηλώνει η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τάρα Μάρσαλ, η οποία στηρίζει τα συμπεράσματά της στις απαντήσεις 464 εθελοντών σε ερωτηματολόγια για τη χρήση του Facebook.

Οι ερευνητές ρώτησαν τους εθελοντές τους για την συναισθηματική τους ανάρρωση και την προσωπική τους προσαρμογή έπειτα από έναν χωρισμό με ερωτικό σύντροφο.

Οι παράμετροι που αξιολογήθηκαν ήταν τα αρνητικά συναισθήματα, η ερωτική επιθυμία και η συναισθηματική λαχτάρα για τον πρώην σύντροφο, η έκταση της προσωπικής δυστυχίας, καθώς και τα συναισθήματα προσωπικής εξέλιξης και ικανότητας να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Επιπλέον, καταγράφηκαν οι συνέπειες από τη συνεχιζόμενη επαφή μέσω Facebook με τον/την πρώην, καθώς και η παρακολούθηση μέσω Facebook, κατά την οποία δεν υπάρχει αληθινή διαδικτυακή επικοινωνία του πρώην ζεύγους αλλά ο ένας μπαίνει και ελέγχει τις αναρτήσεις και τα like του άλλου.

Βάσει των απαντήσεων σε όλα τα προαναφερθέντα, οι ερευνητές κατέληξαν στην εκτίμηση ότι ο ένας στους τρεις χρήστες του δικτύου, το χρησιμοποιούν για να ελέγχουν τις κινήσεις των πρώην τους και ότι η διαδικτυακή επαφή, δυσχεραίνει την επούλωση των ψυχικών τραυμάτων από τον χωρισμό.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ανάλογη μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα εφέτος και πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο, στον Καναδά, κατέληξε στο συμπέρασμα πως ποσοστό έως 90% των φρεσκοχωρισμένων, παρακολουθούν τους πρώην τους στο Facebook.
newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια: