Pages

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

ΤΩΡΑ:Η Βουλή ψηφίζει για Πρόεδρο – Βγαίνουν τα... κουκιά;

Μια μέρα μετά την ορκωμοσία των βουλευτών η Βουλή συγκαλείται και πάλι για να αναδείξει το προεδρείο της

Η ψηφοφορία είναι μυστική. Για τη θέση του προέδρου η ΝΔ έχει προτείνει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Για την εκλογή του απαιτούνται 151 ψήφοι. Θα πρέπει δηλαδή να ψηφιστεί και από βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης και αυτό είναι ένα ερώτημα.

Είναι ένα ερώτημα αν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ σε μια μυστική ψηφοφορία στο πλαίσιο της συναίνεσης θα πουν το “ναι” σε έναν πρόεδρο με βαθιές νεοδημοκρατικές ρίζες που στο παρελθόν έχει συγκρουστεί σκληρά μαζί τους.

Ερωτηματικό θα πρέπει να μπει και στη στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ που ναι μεν εμφανίζεται να συναινεί, αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις που δεν αφορούν στο πρόσωπο του κ. Μεϊμαράκη αλλά στον κανονισμό της Βουλής και ειδικότερα σε ότι έχει να κάνει με τη σειρά που θα μιλούν οι αρχηγοί των κομμάτων, εαν δηλαδή ο κ. Τσιπρας θα μιλά δεύτερος αμέσως μετά τον πρωθυπουργό ή τέταρτος μετά και τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβάλη που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Εκτός όμως από την εκλογή Προέδρου, το ενδιαφέρον στρέφεται στην εκλογή των αντιπροέδρων της Βουλής. Η ΝΔ άλλαξε τα αρχικά της σχέδια και για την θέση του Α' αντιπροέδρου διατηρεί τον κ. Γιάννη Τραγάκη, του Β' τον κ. Θανάση Νάκο αλλά για Γ' αντιπρόεδρο, αντί του κ. Σπύρου Ταλιαδούρου, προτείνει τον κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη, ο οποίος επέστρεψε στην Συγγρού μαζί με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει τον κ. Γιάννη Δραγασάκη για την θέση του Δ' αντιπροέδρου, το ΠΑΣΟΚ τον κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο και οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» την κυρία Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά.

Ερωτηματικό όμως παραμένει ακόμα τι θα γίνει με τον 7ο και τελευταίο αντιπρόεδρο που σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής πάει στο τέταρτο κόμμα της αντιπολίτευσης, δηλαδή την Χρυσή Αυγή.

Τα υπόλοιπα κόμματα δεν σκοπεύουν να δώσουν τις επιπλέον ψήφους που χρειάζεται το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου για να συγκεντρώσει τις απαραίτητες 75 ψήφους. Πάντως η Χρυσή Αυγή αναμένεται να προτείνει την κυρία Ελένη Ζαρούλια, τον Ηλία Κασιδιάρη και του Γιώργο Γερμενή.

newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια: