Pages

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Η πιο κρίσιμη εκλογική μάχη την Κυριακή στη Γαλλία

Σύμφωνα με τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, όλα φαίνονται ξεκάθαρα για τις προεδρικές εκλογές, εκτός απρόοπτου.


Οι δύο βασικοί αντίπαλοι στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, ο απερχόμενος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ, διασταύρωσαν τα ξίφη τους για την οικονομική κρίση λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των εκλογών την Κυριακή, την ώρα που οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δίνουν ξεκάθαρη νίκη στον Ολάντ.

Σε διαφορετικές ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις σήμερα ο Σαρκοζί δήλωσε ότι βοήθησε την ευρωζώνη να ξεπεράσει τη χειρότερη κρίση χρέους που έχει αντιμετωπίσει ποτέ, γεγονός που τον καθιστά πιο κατάλληλο να διαχειριστεί τη γαλλική οικονομία.

«Ο κίνδυνος κατάρρευσης του ευρώ δεν υφίσταται πια», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL. «Η Ευρώπη αναρρώνει. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν υπάρχει περιθώριο για λάθη. Τη στιγμή που θα χαλαρώσουμε τις προσπάθειες για μείωση των δαπανών, του ελλείμματος και του χρέους, η Γαλλία θα έχει την τύχη της Ισπανίας», υπογράμμισε ο Σαρκοζί αντιπαραβάλλοντας την εμπειρία του στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με την έλλειψη εμπειρίας του Ολάντ.

«Για δέκα χρόνια ήταν επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Δεν ήταν επικεφαλής σε τίποτα σπουδαίο. Αυτή είναι η αλήθεια», είπε χαρακτηριστικά για τον σοσιαλιστή αντίπαλό του.

Ο Ολάντ, από την πλευρά του, δήλωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα της Γαλλίας οφείλονται στην πενταετή πολιτική του Σαρκοζί και ζήτησε να αναληφθεί ευρωπαϊκή δράση για να τονωθεί η ανάπτυξη ώστε να καταπολεμηθεί η κρίση χρέους.

«Το πιο σημαντικό είναι να ανατάξουμε τα δημοσιονομικά μας. Έχουν αναστατωθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της ανεύθυνης οικονομικής πολιτικής και της κρίσης», σημείωσε ο Ολάντ.

Ο σοσιαλιστής υποψήφιος ζήτησε εξάλλου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αναλάβει έναν εντελώς διαφορετικό ρόλο δανείζοντας απευθείας σε κράτη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και όχι στις τράπεζες και διατηρώντας τα επιτόκια χαμηλά.

Πάντως ο Ολάντ παραδέχθηκε ότι η Γερμανία είναι εντελώς αντίθετη στην επέκταση του ρόλου της ΕΚΤ.

Τέσσερις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα δείχνουν τον Ολάντ να αυξάνει το προβάδισμά του στον πρώτο γύρο έναντι του Σαρκοζί. Στον δεύτερο γύρο, που θα διεξαχθεί στις 6 Μαΐου, ο σοσιαλιστής υποψήφιος φαίνεται να είναι το μεγάλο φαβορί με περισσότερες από 10 μονάδες προβάδισμα έναντι του απερχόμενου προέδρου: έως και 57% των ψήφων έναντι 43% για τον Σαρκοζί, σύμφωνα με τα ινστιτούτα CSA και BVA.

Καθώς από σήμερα τα μεσάνυχτα τοπική ώρα οι υποψήφιοι δεν θα μπορούν πλέον να κάνουν δηλώσεις, μέχρι τότε προσπαθούν να πείσουν τους αναποφάσιστους και όσους σκοπεύουν να απέχουν να κινητοποιηθούν και να ψηφίσουν υπέρ τους.

Ένα τελευταίο θέμα που παραμένει ανοιχτό είναι αν τα μέσα ενημέρωσης και οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης θα δημοσιοποιήσουν την Κυριακή τα αποτελέσματα των exit polls πριν κλείσουν οι κάλπες στις 20:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας). Κάποια από αυτά δηλώνουν έτοιμα να το κάνουν, όμως οι αρχές έχουν απειλήσει ότι θα επιβληθούν κυρώσεις.
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια: