Pages

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Ολάντ κατά Σαρκοζί με αφορμή τις δηλώσεις περί «γερμανικού μοντέλου»

Συνέντευξη σε γερμανικό περιοδικό... Ο σοσιαλιστής υποψήφιος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές Φρανσουά Ολάντ επέκρινε την αναφορά «στο γερμανικό μοντέλο» που έκανε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, κινδυνεύει να προκαλέσει αντιγερμανικά αισθήματα στους Γάλλους.

«Οι γαλλογερμανικές σχέσεις δεν πρέπει να περιοριστούν στον μιμητισμό», δήλωσε ο Ολάντ σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί στο γερμανικό περιοδικό Cicero αύριο Τετάρτη.

Σύμφωνα με τον ίδιο «αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει στους Γάλλους πολίτες το αίσθημα ότι επιθυμούμε να τους αναγκάσουμε να υιοθετήσουν ένα 'μοντέλο', πολλές πλευρές του οποίου επικρίνουν ακόμη και σημαντικοί γερμανοί οικονομολόγοι, όπως η αύξηση της κοινωνικής ανασφάλειας και των ανισοτήτων».

Ο Σαρκοζί, αντίπαλος του Ολάντ στις προεδρικές εκλογές, έχει εγκωμιάσει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες το παράδειγμα της Γερμανίας που κέρδισε σε ανταγωνιστικότητα με τη λήψη μέτρων λιτότητας.

Ο Ολάντ εξήγησε ότι προκρίνει μία πολιτική σύγκλισης μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας σε κάποιους τομείς, όπως η δημοσιονομική πολιτική.

Παράλληλα ο σοσιαλιστής υποψήφιος υπογράμμισε ότι η Γαλλία και η Γερμανία πρέπει να βρουν «μία νέα ισορροπία». «Αυτή τη στιγμή η γαλλογερμανική συνεργασία δεν είναι ισορροπημένη εξαιτίας κυρίως της οικονομικής καθυστέρησης της Γαλλίας», όπως εκτίμησε ο Ολάντ.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: