Pages

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Διεθνείς αντιδράσεις για το πραξικόπημα στο Μάλι

Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης... Ζαν Πινγκ καταδίκασε σήμερα απερίφραστα το πραξικόπημα στο Μάλι και ζήτησε από τους στασιαστές να "τερματίσουν την ενέργειά τους αυτή".

"Ο πρόεδρος της Επιτροπής καταδικάζει απερίφραστα την πράξη αυτή ανταρσίας, η οποία καταφέρει σοβαρό πλήγμα στη συνταγματική νομιμότητα και συνιστά μια σοβαρή οπισθοχώρηση για το Μαλί και για τις τρέχουσες δημοκρατικές διαδικασίες στην ήπειρο", αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αφρικανικής Ένωσης.

Το πραξικόπημα στο Μάλι καταδικάζουν και οι ΗΠΑ και ζητούν την άμεση επιστροφή στη συνταγματική τάξη. "Ζητάμε την άμεση επιστροφή της συνταγματικής τάξης στο Μάλι , περιλαμβανομένου του πλήρους ελέγχου των ενόπλων δυνάμεων από τις πολιτικές αρχές", αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ δήλωσε ότι η χώρα του αναστέλλει τη συνεργασία της με το Μάλι μετά το πραξικόπημα, αλλά συνεχίζει τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό. "Η Γαλλία αναστέλλει κάθε συνεργασία με τη χώρα του Μάλιστον τομέα της ασφάλειας. Διατηρούμε τη βοήθειά μας υπέρ του πληθυσμού, ιδιαίτερα την επισιτιστική βοήθεια και θα συνεχίσουμε τη δράση μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας", αναφέρει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

"Η Γαλλία καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο την ανατροπή της Συνταγματικής τάξης στο Μάλι. Ζητεί την αποκατάσταση του Συντάγματος και των θεσμών με σεβασμό στην ελευθερία και τα θεμελιώδη δικαιώματα, ιδιαίτερα αυτών του προέδρου Αμαντού Τουμάνι Τουρέ", προσθέτει ο Ζιπέ.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: