Pages

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Με άρωμα εκλογών οι συναντήσεις

Στην 6η Μαΐου φαίνεται ότι βρίσκεται η «χρυσή τομή» για τη... διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, παρά τις αιτιάσεις της ΝΔ για κάλπες στις 29 Απριλίου και του ΠΑΣΟΚ για 13 Μαΐου.

Μέχρι αυτή την ώρα, τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο και δεν θα γίνει μέχρι τη δρομολόγηση όλων των νομοθετημάτων που απαιτούνται πριν από το κλείσιμο της Βουλής. Επιπλέον, θα ήταν κάπως... άκομψη η ανακοίνωση της ακριβούς ημερομηνίας πριν ολοκληρωθεί ο κύκλος επαφών του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πιθανώς και εκείνων που έχουν παρουσία στην Βουλή. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το επικρατέστερο αυτή τη στιγμή σενάριο είναι αυτό της Κυριακής 6 Μαΐου, καθώς σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές αφενός επιτρέπει την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων αυτής της κυβέρνησης, αφετέρου, είναι πιο... δίκαιο, αφού στην πραγματικότητα βρίσκεται ακριβώς στο μέσον των ημερομηνιών που προτείνονται από τα κόμματα.

Σε δηλώσεις της λίγο μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, χθες, η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε την ανάγκη οι εκλογές να γίνουν το συντομότερο δυνατό, πλην όμως υποστήριξε πως η ακριβής ημερομηνία δεν έχει και τόση σημασία. «Εμείς θέλουμε και 29 Απριλίου να γίνουνε», είπε, προσθέτοντας για τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα της ως τότε ότι «δεν πρόκειται να μείνουμε μόνο στην μάχη για την ψήφο. Μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες θα προσπαθούμε να στηρίζουμε και να οργανώνουμε τους αγώνες». Και αυτό διότι παρατήρησε ότι μέχρι να προκηρυχθούν εκλογές, θα υπάρχουν και αντεργατικά νομοσχέδια.

Λίγες ώρες αργότερα, το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας που ενημέρωνε αργότερα τους συνεργάτες του ότι ουσιαστικά «παίζουν» δύο μόνο ημερομηνίες, αυτές της 29ης Απριλίου και της 6ης Μαΐου. Εξερχόμενος, δε, αναφέρθηκε και στις παρελάσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, καθώς και στον κίνδυνο «προβοκάτσιας» από θεσμικά ή εξωθεσμικά κέντρα. Ο ίδιος, σε κατʼ ιδίαν συζητήσεις του, εμφανιζόταν βέβαιος πως την επομένη των εκλογών «ψήνεται» κυβέρνηση συνεργασίας, πλην όμως σημείωνε ότι ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος δίνει την αίσθηση πως προς το παρόν τουλάχιστον ασχολείται με τις υποχρεώσεις και το έργο της παρούσας κυβέρνησης και δεν ... «βλέπει» μακρύτερα από αυτή.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπαδήμος, δεν πρόκειται να κλείσει το ενδεχόμενο να είναι ξανά πρωθυπουργός στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, εφόσον του ζητηθεί, ενώ διόλου αδιάφορος θα ήταν σε τυχόν πρόταση για ανάληψη εκ μέρους του της θέσης του Προέδρου της Δημοκρατίας.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: