Pages

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Φέρτε μας το χρυσό



Τα ''χρυσά'' κορίτσια του Γιώργου Μορφέση, είναι έτοιμες για το νέο ραντεβού με την ιστορία.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει την Ιταλία, την ομάδα που νικήσαμε στην πρεμιέρα της διοργάνωσης, στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που διεξάγεται στο Αϊντχόφεν της Ολλανδίας (17:00, ΕΤ1) και ο στόχος είναι ένας και μοναδικός...Το ΧΡΥΣΟ μετάλλιο!

Μετά τη συμμετοχή τους στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο Ζάγκρεμπ το 2010 και σε αυτόν του Παγκοσμίου πρωταθλήματος στη Σαγκάη το 2011, οι ελληνίδες πολίστριες θα είναι παρούσες για τρίτη συνεχόμενη φορά σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης.

Με την ψυχολογία στα ύψη

«Η ψυχολογία μας είναι πολύ καλή. Είναι ανεβασμένη στα… ύψη αφού έχουμε καταφέρει να βρεθούμε σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης για τρίτη συνεχόμενη φορά. Τώρα πια δεν υπάρχει κούραση, εξάλλου και να υπάρχει δεν μετράει», ήταν τα λόγια της Αλεξάνδρας Ασημάκη.

«Είναι ένας ακόμα τελικός, τον οποίο θέλουμε να ευχαριστηθούμε όπως τους προηγούμενους. Μπορούμε να κατακτήσουμε το χρυσό μετάλλιο και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε. Την Ιταλία την έχουμε κερδίσει και τις έντεκα τελευταίες φορές που έχουμε βρεθεί αντιμέτωπες, ωστόσο γνωρίζουμε πως αυτό το παιχνίδι θα είναι εντελώς διαφορετικό, δεν θα είναι σαν όλα τα άλλα. Ένας τελικός είναι πάντα ένα τελικός», είπε η Ασημάκη, η οποία σχολίασε και την εικόνα της ελληνικής ομάδας στον ημιτελικό με την Ουγγαρία, «στο παιχνίδι με την Ουγγαρία παρουσιαστήκαμε βελτιωμένες. Μπορούμε ακόμα καλύτερα. Νομίζω πως αν παίξουμε με την Ιταλία όπως μπορούμε, δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα».

Η Σταυρούλα Αντωνάκου στάθηκε στις δύσκολες καταστάσεις που βιώνει η χώρα μας, καταστάσεις μέσα από τις οποίες οι ελληνίδες πολίστριες αντλούν δύναμη όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Οι δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν όλοι οι Έλληνες είναι πηγή από την οποία αντλούμε δύναμη. Πεισμώνουμε. Θέλουμε την ελληνική σημαία ψηλά τουλάχιστον στον τομέα που μπορούμε να την ανεβάσουμε εμείς, στον αθλητισμό. Και αυτό γιατί και εμείς ζούμε τα προβλήματα. Κι εμείς αγωνιούμε. Κι εμείς έχουμε υποστεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης όπως όλος ο κόσμος.

Η Ιταλία μέχρι τώρα είναι μια ομάδα που γενικά μας… πάει. Όμως το παιχνίδι είναι τελικός και οι τελικοί πάντα κρύβουν παγίδες, άγχος, αλλά και κινδύνους. Τόσο εγώ όσο και οι συμπαίκτριές μου είμαστε έτοιμες να παλέψουμε όλης μας την ψυχή για να κατακτήσουμε και αυτό το χρυσό μετάλλιο».
Ένα στοιχείο που έχει πεισμώσει παραπάνω τις διεθνείς μας για τον τελικό, είναι και οι δηλώσεις των Ιταλών, αμέσως μετά τον ημιτελικό με τη Ρωσία.

Ο Φάμπιο Κόντι, ομοσπονδιακός τεχνικός της «Σετερόσα» μίλησε και είπε ότι δεν φοβάται την Ελλάδα, ενώ η Φρασινέτι δήλωσε ότι της αρέσουν «τα σκληρά παιχνίδια»…

«Ας τους να λένε. Αφού έτσι νομίζουν, θα δούμε αύριο(σ.σ σήμερα) ποιος έχει δίκιο», απαντά η τερματοφύλακας της Εθνικής μας, Έλενα Κούβδου...

Ο 5ος τελικός

Ο σημερινός είναι ο πέμπτος τελικός στην ιστορία της πλέον καταξιωμένης ομάδας στον ελληνικό αθλητισμό.

Το 2004, η ελληνική ομάδα αντιμετώπισε την σημερινή μας αντίπαλο, την Ιταλία, στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, με τις Ιταλίδες να παίρνουν τη νίκη και το χρυσό με 10-9. Από την ομάδα εκείνη, τέσσερα κορίτσια είναι παρούσες και στον σημερινό τελικό. Η Κική Λιόση, η Άντι Μελιδώνη, η Γιούλη Λαρά και η Αντιγόνη Ρουμπέση.

Η ελληνική ομάδα πόλο έχει κατακτήσει το χρυσό στον τελικό του World League το 2005 στο Κιρίσι, μέχρι να φτάσουμε στο περασμένο καλοκαίρι όπου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη Σαγκάη, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου.

Το 2010, οι Ελληνίδες κατέκτησαν ένα ακόμα ασημένιο μετάλλιο, αυτήν την φορά στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ζάγκρεμπ με αντίπαλο τη Ρωσία.

Αυτό που μετράει είναι η παρουσία της ''γαλανόλευκης'', σε τρίτο συνεχόμενο τελικό (δεύτερο σε Ευρωπαϊκό) και το τρίτο της μετάλλιο ανεξαρτήτως χρώματος, τα δύο τελευταία χρόνια.

Η Ιταλία

Η αντίπαλος της εθνικής μας ομάδας πόλο των γυναικών στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, Ιταλία είναι η ομάδα με τους περισσότερους ευρωπαϊκούς τίτλους μαζί με την Ολλανδία. Η «σετερόσα» έχει κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο σε τέσσερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Στο παλμαρέ της εκτός από το χρυσό μετάλλιο των Ολυμπιακών της Αθήνας και τα 4 σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, έχει δύο χρυσά σε Παγκόσμια πρωταθλήματα (1998, 2001), ένα αργυρό (2003) και ένα χάλκινο (1994) στην ίδια διοργάνωση, δύο αργυρά (2006, 2011) σε World League και ένα αργυρό σε Παγκόσμιο Κύπελλο (2006).

Επίσης, είναι η ομάδα με τη συμμετοχή στους περισσότερους συνεχόμενους τελικούς, αφού έχει λάβει μέρος σε έξι, από το 1995 στη Βιέννη έως στο Βελιγράδι το 2006, οπότε ηττήθηκε από τη Ρωσία με 12-10.

Το 2008 στη Μάλαγα αλλά και το 2010 στο Ζάγκρεμπ τερμάτισε 4η. Στο Ζάγκρεμπ, είχε ηττηθεί στα ημιτελικά από την ελληνική ομάδα με 10-5.

Κόντρα στην Ιταλία

Το απόλυτο των νικών μετρά στα τελευταία έντεκα παιχνίδια η Ελλάδα στο πόλο γυναικών απέναντι στην Ιταλία.

Η ελληνική ομάδα επικράτησε στον ημιτελικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος στη Σαγκάη, στο Θέτις Καπ που έγινε πριν μερικές εβδομάδες στην Τρίπολη, στον ημιτελικό του ευρωπαϊκού στο Ζάγκρεμπ, στην πρεμιέρα του φετινού ευρωπαϊκό στο Αϊντχόφεν είναι τα μερικά από τα πιο πρόσφατα παιχνίδια, που οι πολίστριες μας έχουν... πάρει τον αέρα της «σετερόσα».

Βραβεύεται η Ασημάκη

Η κορυφαία πολίστρια στον κόσμο για το 2011, Αλεξάνδρα Ασημάκη θα βραβευθεί από την LEN και για τον τίτλο της κορυφαίας στην Ευρώπη. «Το αποτέλεσμα της εκλογής μου, με εξέπληξε», δήλωσε στο σάιτ της διοργάνωσης η 24χρονη φουνταριστή της Εθνικής και συνέχισε: «Έχουμε μια ομάδα όπου όλες οι παίκτριες είναι πολύ σπουδαίες».

Μαζί με την Ασημάκη, θα βραβευτεί και ο Ιταλός τερματοφύλακας Στέφανο Τεμπέστι, παγκόσμιος πρωταθλητής κι αυτός τον περασμένο Ιούλιο στη Σαγκάη, αλλά απών από το Αϊντχόφεν λόγω σοβαρού τραυματισμού στον ώμο του.

pamesport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: