Pages

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Ούτε βήμα πίσω για μισθούς και συντάξεις



Στο ύψος των περιστάσεων καλούνται να σταθούν σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθορίζοντας την τύχη των μισθών στον ιδιωτικό τομέα αλλά και των επικουρικών συντάξεων.

Οι επικεφαλής της τρόικας κατά την διάρκεια της χθεσινής συνάντησης τους με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη εμφανίζονται αμετακίνητοι από τις αρχικές απαιτήσεις, ζητώντας την κατάργηση ή περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, του κατώτατου που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και περικοπή ειδικών μισθολογίων που ισχύουν κυρίως σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα επιδιώξει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των προτάσεων της τρόικας για πλήρη ανατροπή στους μισθούς, τις συμβάσεις και τις εργασιακές σχέσεις και των αντικειμενικών αντοχών της ελληνικής κοινωνίας εκ νέου στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, καθοδηγούμενη από τις σημερινές αποφάσεις.

Ωστόσο, κατά την συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με το κλιμάκιο της τρόικας που προηγήθηκε, οι προθέσεις των ξένων αξιωματούχων ήταν σαφείς:

Οι αλλαγές στους μισθούς πρέπει να προωθηθούν, ακόμη και με μονομερή κυβερνητική νομοθετική παρέμβαση, ασχέτως των αποφάσεων που θα λάβουν οι κοινωνικοί εταίροι.

Στο επίκεντρο των παρεμβάσεων απαιτείται να βρίσκονται:

1. Η μεσοσταθμική μείωση μισθών κατά 20% μέσω του «παγώματος» ή ακόμη και η κατάργηση επιδομάτων και ωριμάνσεων.

2. Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του 13ου και του 14ου μισθού.

3. Το «πάγωμα» μισθών για μια τριετία ακόμη και του κατώτατου, τον οποίο συνέκριναν ευθέως όχι μόνο με τις αντίστοιχες αποδοχές στην Πορτογαλία, αλλά ακόμη και με κράτη της Ανατολική Ευρώπης που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζεται ότι στην Βουλγαρία πριν από δύο μήνες υπήρξε αύξηση του κατώτατου μισθού και σήμερα φθάνει τα 157 ευρώ...

4. Η μείωση διάφορων προσαυξήσεων στην αγορά εργασίας.

5. Η επανεξέταση της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

6. Η αλλαγή του κανονισμού προσωπικού σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.

Επίσης, δεδομένη θεωρείται για την τρόικα η τρίτη κατά σειρά περικοπή των επικουρικών συντάξεων και η δραστική ενοποίηση φορέων.

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας χαρακτηρίζουν τον σχεδιασμό των δανειστών μας, «συνταγή διάλυσης της κοινωνίας» και «βίαιη μεταβολή των κοινωνικών και οικονομικών δεδομένων», αμφίβολης αποτελεσματικότητας ως προς τα αναμενόμενα έσοδα από φόρους και εισφορές στο πλαίσιο του πενταετούς μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ, τονίζουν ότι η Συνομοσπονδία συνεχίζει τον διάλογο με τις εργοδοτικές οργανώσεις στο πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει οι κοινωνικοί εταίροι και προειδοποιούν την κυβέρνηση με δυναμικές αντιδράσεις σε περίπτωση που επιχειρηθεί νομοθετική παρέμβαση για την ανατροπή θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: