Pages

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Εκλογικός συναγερμός σε ΝΔ λόγω PSI

Κόντρα στις δηλώσεις κορυφαίων του ΠΑΣΟΚ για... εκλογές μετά το Πάσχα στη Λ. Συγγρού ετοιμάζονται για κάλπες ακόμη και νωρίτερα από τις 19 Φεβρουαρίου. Ποια μηνύματα για το PSI έχουν θορυβήσει τον Αντώνη Σαμαρά.
Βαθύτατα προβληματισμένοι είναι οι συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά σχετικά με την εξέλιξη στην ανταλλαγή των ομολόγων προκειμένου να προχωρήσει το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Η φράση «το τοπίο είναι θολό» που χρησιμοποίησαν από τη Λ. Συγγρού έπειτα από τη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο απηχεί απόλυτα τις θέσεις που εκφράζουν στον επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη και παρά τις επίμονες δηλώσεις κορυφαίων του ΠΑΣΟΚ ότι οι εκλογές θα γίνουν μετά το Πάσχα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του real.gr, στο «γαλάζιο» στρατόπεδο ετοιμάζονται για κάλπες ακόμη και νωρίτερα από την 19η Φεβρουαρίου που ήταν η αρχική συμφωνία.

Η άποψη αυτή βρίσκει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές στους κόλπους της ΝΔ κυρίως λόγω των αντιφατικών μηνυμάτων που έρχονται από το εξωτερικό σχετικά με τις δυσκολίες που συναντά η εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων. Κάτι που στην απλή γλώσσα σημαίνει πως εάν τελικά το PSI «σκοντάψει» τότε η Ελλάδα δεν θα τίποτα να περιμένει από τους εταίρους και δανειστές της ως προς την υλοποίηση της συμφωνίας του Οκτωβρίου για το δεύτερο μνημόνιο και τη συνέχιση του δανεισμού της χώρας.

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά μελετούν όλα τα ενδεχόμενα σε συνάρτηση με το γενικότερο βαρύ κλίμα που επικρατεί στην ευρωζώνη, την αβεβαιότητα που τροφοδοτούν οι μαύρες προβλέψεις και για το 2012 και κυρίως με τις συνεχείς πιέσεις που δέχονται από τους οίκους αξιολόγησης όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες που καλούνται να συμμετάσχουν στο PSI.

Η ανησυχία στο «γαλάζιο» επιτελείο έγινε εντονότερη μετά και τη χθεσινή έκθεση του IIF στην οποία το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο περιγράφει μία εικόνα βαθιάς ύφεσης για τις οικονομίες της ευρωζώνης και για το νέο έτος.

Αυτή η κατάσταση σε συνδυασμό με την προβληματική λειτουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου λόγω και των εσωκομματικών εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ, έχουν οδηγήσει πολλά κορυφαία στελέχη της ΝΔ αλλά και βουλευτές να πιστεύουν ότι τίποτε δεν αποκλείεται ως προς τις εκλογές παρά το γενικότερο κλίμα που δημιουργείται στο εσωτερικό της χώρας για παράταση του βιου της κυβέρνησης Παπαδήμου. «Δεν μπορεί να αντέξει αυτή η κυβέρνηση ούτε μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου» έλεγε στο real.gr βουλευτής της ΝΔ από τη Μακεδονία.

Όπως φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του κόμματος Γιάννη Μιχελάκη, η ΝΔ θέλει η χώρα να έχει μία νέα κυβέρνηση πριν από το Πάσχα. Η δήλωση αυτή αποτυπώνει και τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στη Λ. Συγγρού για τις διαρροές ότι ο κ. Σαμαράς ούτε λίγο ούτε πολύ έδωσε τα χέρια με τον κ. Παπαδήμο προκειμένου οι κάλπες να στηθούν μετά τα μέσα Απριλίου.

Η βραδινή δήλωση ωστόσο του Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος μίλησε ανοιχτά για κάλπες στα τέλη Απριλίου βάζει νέες φωτιές στο πολιτικό σκηνικό αφού η ΝΔ «πήρε» την ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου από τον ίδιο τον υπουργό των Οικονομικών στην πρώτη συνάντηση που έγινε έπειτα από την επιλογή Παπαδήμου.

Στη ΝΔ πιστεύουν ότι οι κορυφαίοι του ΠΑΣΟΚ αλλά και ο κ. Παπανδρέου επιχειρούν να κερδίσουν χρόνο ο καθένας για τους προσωπικούς του λόγους ωστόσο ο κ. Σαμαράς ο οποίος παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις και τις λεπτομέρειες του PSI επί του παρόντος μπορεί να επιμένει στη στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου, ουδείς ωστόσο μπορεί να προδικάσει το πως θα κινηθεί εάν διαπιστώσει είτε ότι η ανταλλαγή των ομολόγων «κολλάει» οριστικά είτε ότι γίνεται προσπάθεια από υπουργούς του ΠΑΣΟΚ να επιμηκυνθεί τεχνηέντως ο χρόνος των εκλογών.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: