Pages

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Τα κινητά τηλέφωνα GSM είναι ευάλωτα στους χάκερ

Δισεκατομμύρια χρήστες κινητών τηλεφώνων σε... όλο τον κόσμο κινδυνεύουν να βρεθούν ανά πάσα στιγμή "όμηροι" των χάκερ, οι οποίοι είναι σε θέση να αποκτήσουν εξ αποστάσεως τον πλήρη έλεγχο σχεδόν κάθε συσκευής GSM, επειδή είναι ανεπαρκές το επίπεδο ασφάλειας των δικτύων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Αυτή την προειδοποίηση απηύθυνε ένας ειδικός σε θέματα ασφάλειας, ο Κάρστεν Νολ, επικεφαλής των εργαστηρίων έρευνας Security Research Labs με έδρα το Βερολίνο.
Σύμφωνα με τη βρετανική "Ντέιλι Μέιλ", ο Κ. Νολ μιλώντας σε συνέδριο "καλών" χάκερ για ζητήματα κυβερνο-ασφάλειας στη γερμανική πρωτεύουσα, είπε ότι οι χάκερ έχουν την τεχνική δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνο του χρήστη, χωρίς αυτός να το καταλάβει, για να κάνουν τις δικές τους κλήσεις και να στείλουν τα δικά τους γραπτά μηνύματα, καθώς επίσης μπορούν να εγγραφούν σε υπηρεσίες επί πληρωμή, ανεβάζοντας στα ύψη τον λογαριασμό του ανυποψίαστου χρήστη.

Ο Γερμανός ερευνητής ανακοίνωσε επίσης ότι όχι μόνο είναι δυνατό να "κρυφακούσει" κανείς τις συνομιλίες μέσω κινητού ή να διαβάσει τις ανταλλαγές γραπτών μηνυμάτων, αλλά επίσης μπορεί να ακούσει τα φωνητικά μηνύματα στον τηλεφωνητή του χρήστη. Το πιο ανησυχητικό, όπως απέδειξε, είναι ότι αυτό είναι εφικτό με μια ξεπερασμένη συσκευή κινητού τηλεφώνου ηλικίας επτά ετών και με λογισμικό ήδη δωρεάν διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

Ο Κ. Νολ και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν 32 εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σε 11 χώρες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το δίκτυο GSM της T-Mobile στη Γερμανία είναι το πιο ασφαλές.

Η τεχνολογία GSM είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη στον κόσμο και χρησιμοποιείται από περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια συσκευές, καλύπτοντας περίπου το 80% της παγκόσμιας αγοράς κινητής τηλεφωνίας.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: