Pages

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Η «επιστροφή» Σαμαρά στο υπουργείο Εξωτερικών

Είκοσι δύο χρόνια μετά την ορκωμοσία του ως... υπουργός Εξωτερικών ο Αντώνης Σαμαράς «επιστρέφει» στη Βασιλίσσης Σοφίας. Ενημέρωση για τον Γιλμάζ θα ζητήσει ο Πρόεδρος της ΝΔ, ενόχληση Δήμα για Κοραντή και Μπακογιάννη.
Τον Νοέμβριο του 1989 ο Αντώνης Σαμαράς αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα ξεκινώντας μία μακρά και ταραχώδη πορεία στη Βασιλίσσης Σοφίας μέχρι τον Απρίλιο του 1992 οπότε και βρίσκεται εκτός λόγω της διελκυστίνδας με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για το όνομα των Σκοπίων.

Είκοσι δύο χρόνια μετά ο Πρόεδρος της ΝΔ «επιστρέφει» στο υπουργείο Εξωτερικών και στις (11:00) συναντά τον αντιπρόεδρό του Σταύρο Δήμα σε μία περίοδο κρίσιμων εξελίξεων σε όλα τα μέτωπα των εθνικών θεμάτων που μοιραία όμως μένουν σε δεύτερη μοίρα λόγων της οικονομικής κρίσης.

Η δεύτερη συνάντηση του κ. Σαμαρά σε υπουργείο, η πρώτη ήταν στο Πεντάγωνο, εντάσσεται και αυτή στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων που έχει για την επόμενη ημέρα των εκλογών εφόσον η ΝΔ πάρει την εξουσία αφού ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ήδη δεσμευτεί πολλάκις για μία σειρά συγκεκριμένων κινήσεων στον τομέα των εθνικών θεμάτων.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων μετά τη χάραξη της ΑΟΖ είναι ένα θέμα το οποίο ο κ. Σαμαράς θέλει να αναδείξει μέσα από τις δηλώσεις που θα κάνει αμέσως μετά τη συνάντηση αφού αποτελεί μία από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει αμέσως μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Η συνάντηση των δυο ανδρών γίνεται στη σκιά των δηλώσεων Γιλμάζ και της «ψυχρής» επικοινωνίας που είχαν χθες οι κύριοι Δήμας και Νταβούτογλου με τον Έλληνα υπουργό να θέτει ευθέως το θέμα εκτιμώντας ότι όσο το θέμα παραμένει ανοιχτό «δηλητηριάζει την κοινή γνώμη και τις προσπάθειες οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο λαών».

Ο κ. Δήμας έχει ήδη συζητήσει με τον Αντώνη Σαμαρά το θέμα και σήμερα ο Πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται ότι θα ζητήσει περαιτέρω λεπτομέρειες αφού ο τουρκικός τύπος επιμένει για τις δηλώσεις του πρώην Πρωθυπουργού ενώ στο εσωτερικό της χώρας ο ΛΑΟΣ έχει ήδη αρχίσει να «πιέζει» τη Λ. Συγγρού ζητώντας από τον υπουργό Εξωτερικών μέσω του κ. Κοραντή να ενημερώσει τη βουλή για το ποιες πρωτοβουλίες θα πάρει προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του real.gr ο κ. Δήμας εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από την απόφαση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Ιωάννη Κοραντή να καταθέσει ερώτηση για ένα θέμα το οποίο όπως λένε στο περιβάλλον του θα έπρεπε πιθανότατα να γνωρίζει έστω και σε επίπεδο ενδείξεων ενώ ανάλογη θέση εκφράζεται και για την πρώην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επίσης κατέθεσε ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς. Σημειώνεται πως ερώτηση για το θέμα έχει καταθέσει και ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, ζητώντας όμως ενημέρωση της Βουλής μόνο από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: