Pages

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Κύπρος: Πάνω από 100 δισ. δολάρια η αξία του φυσικού αερίου

Πρόκειται για πολύ καλής ποιότητας φυσικό αέριο, σχεδόν καθαρό μεθάνιο. Όπως δήλωσε η Κύπρια υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Πραξούλα Αντωνιάδου, το κοίτασμα φυσικού αερίου που εντοπίστηκε στο οικόπεδο 12 στην κυπριακή ΑΟΖ έχει αξία πάνω από 100 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με την κ. Αντωνιάδου, πρόκειται για πολύ καλής ποιότητας φυσικό αέριο, σχεδόν καθαρό μεθάνιο, το οποίο θα δώσει άμεσα οφέλη στην χώρα, αφού θα δημιουργηθεί χώρος για ξένες επενδύσεις.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, η κ. Αντωνιάδου ανέφερε πως η ποσότητα του φυσικού αερίου στο τεμάχιο 12 μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Κύπρου για τα επόμενα 210 χρόνια.

Για αυτόν το λόγο, η κυβέρνηση της Κύπρου θα προχωρήσει στη δημιουργία της αναγκαίας υποδομής που θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα 3 με 4 χρόνια, έτσι ώστε να διοχετευθεί και το φυσικό αέριο στην εγχώρια αγορά. Ταυτόχρονα, διευκρίνισε ότι η υποδομή για την υγροποίηση του φυσικού αερίου θα πάρει περισσότερα χρόνια.

Η υπουργός Εμπορίου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχει και πετρέλαιο στην περιοχή, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η συμφωνία με την Νoble αφορούσε μόνο έρευνες για φυσικό αέριο. Όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στις επόμενες συμφωνίες να υπάρξουν έρευνες και για πετρέλαιο.

Ο υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας αναφέρθηκε στο επενδυτικό ενδιαφέρον που, όπως είναι φυσικό, θα προκύψει και δήλωσε πως η Κύπρος μπορεί να ελπίζει σε κάποια ανάκαμψη μέσα στο 2012. Τόνισε όμως πως είναι απαραίτητη η διαχείριση των θεμάτων, με κυριότερο την υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί για δημοσιονομική πειθαρχία.

«Είναι δικαιολογημένη η ευφορία, αλλά πρέπει προσγειωμένα να συνεχίσουμε το βηματισμό μας επί του εδάφους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια: