Pages

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Αυλαία για την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης

Κλείνει λόγω οικονομικών προβλημάτων. Την αναστολή της λειτουργίας της ανακοίνωσε σήμερα, μετά από 32 χρόνια αδιάλειπτης συμμετοχής και ουσιαστικά συνίδρυσης μαζί με το Κρατικό Θέατρο, η Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, λόγω οικονομικών προβλημάτων και κυρίως λόγω της διακοπής της κρατικής επιχορήγησής της την τελευταία διετία.

Η «παρα-κρατική» σκηνή (ήταν το λογοπαίγνιο σειράς ετών, καθώς στη Θεσσαλονίκη λειτουργούσε θεατρικά μόνο το ΚΘΒΕ και η Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, ενώ την τελευταία δεκαετία τα μικρά ιδιωτικά θέατρα έχουν υπερπολλαπλασιασθεί στην πόλη) «έκλεισε τον κύκλο της, με τον τρόπο τουλάχιστον που ήξερε να τον σχηματίζει αυτόν τον κύκλο», κήρυξε «τέλος εποχής» αλλά και δήλωσε, δια στόματος του ιδρυτή και καλλιτεχνικού της διευθυντή θεατρολόγου Νικηφόρου Παπανδρέου, πως «τίποτα δεν πάει χαμένο» και της ηθοποιού - προέδρου του τμήματος θεάτρου του ΑΠΘ και πρωταγωνίστριας της σκηνής, Έφης Σταμούλη, «περήφανη για το θεατρικό αυτό ταξίδι».

32 χρόνια και 100 έργα, πολλά σε πανελλήνια πρώτη. Η Σκηνή περιόδευσε σε όλη τη χώρα, συμμετείχε σε διάφορα φεστιβάλ του εξωτερικού, διοργάνωσε το διεθνές φεστιβάλ «Θεατρική Άνοιξη», ενώ τιμήθηκε με το βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών για τη συμβολή της στην καλλιτεχνική ανάπτυξη της περιφέρειας.

Τα έργα της Σκηνής θα παίζονται μέχρι αρχές νέου έτους. Έτσι, για το διάστημα αυτό, έχουν προγραμματιστεί οι παραστάσεις:

- «Πανικός στα παρασκήνια» του Κεν Λούντβιχ (2 Δεκεμβρίου)

- «Το νερό της ζωής» (βασισμένο στο παραμύθι των αδελφών Γκριμ) (8 Δεκεμεβρίου)

- «Κάνε άλμα πιο γρήγορο απ' τη φθορά» (συμπαραγωγή με το τμήμα θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ) (14 & 15 Δεκεμεβρίου).

akous.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: