Pages

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

H παρουσίαση του Galaxy Note στο Λονδίνο

Η νέα «υβριδική» πρόταση της Samsung... Κάποτε ο μινιμαλισμός ήταν το στοιχείο που προδιέθετε τον αγοραστή ενός κινητού τηλεφώνου. Με την είσοδο των smartphones και την ραγδαία άνοδο των ταμπλετών, όμως, η αγορά άλλαξε για πάντα, και τώρα πια η συσκευή δεν πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο μικρή, σε σημείο που να χρειάζεται αρκετή προσπάθεια για την ανάγνωση.

Όσοι λάτρεις των smartphones και ταμπλετών προσέλθετε. H Samsung παρουσίασε στο Battersea του Λονδίνου, το ολίγον βροχερό βράδυ της Πέμπτης το Note, μία νέα συσκευή η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ως υβριδικό των δύο κατηγοριών των smartphones και tablets. Το protothema.gr ήταν εκεί.
Η συσκευή η οποία ανοίγει από μόνη της μία καινούρια αγορά απευθύνεται στο κοινό που θέλει τις δυνατότητες μίας ταμπλέτας, αλλά με τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα smartphone, μία ιδέα η οποία αν και απλή είναι παράλληλα και πολύ αποτελεσματική.

Διαστάσεις

Αρκετά μεγάλη σαν συσκευή, τουλάχιστον στα μέτρα ενός κινητού τηλεφώνου, το Note υποστηρίζει και το προφανές αξεσουάρ Bluetooth για αυτούς που δεν θέλουν να γεμίσουν το χέρι τους. Παρόλα αυτά η κατασκευή είναι στιβαρή (παρόλο πως το πλαστικό είναι… λεπτεπίλεπτο), και ελαφριά ενώ δεν απαγορεύει την κανονική, πατροπαράδοτη χρήση. Τα στοιχεία του μεγέθους της συσκευής έρχονται στα 146.85 Χ 82.95 Χ 9.65 mm, λίγο μεγαλύτερα δηλαδή από το Galaxy S II της ίδιας εταιρίας. Το βάρος ανέρχεται στα 178 γραμμάρια.

Χαρακτηριστικά

Αν και η συσκευή είναι μεγάλη σε σύγκριση με τα «κανονικά» smartphones, η χρήση της φωτογραφικής είναι απλή και εύκολη αφού δεν είναι κάτι το πιο δύσκολο από τη χρήση μίας digital camera. Το Note έρχεται με μία ευκρινέστατη κάμερα των 8 megapixels στο πίσω μέρος, με τον μικρότερο αδερφό των 2 megapixels στο μπροστινό μέρος, με αναμενόμενη τη δυνατότητα της καταγραφής βίντεο 1080p HD και υποστήριξη codecs όπως H.263, H.264 και MPEG-4. Η συλλογή ολοκληρώνεται με Bluetooth 3.0+ και 16GB μνήμης με δυνατότητα χρήσης microSD για αναβάθμιση σε 32 GB. Παραμένοντας πιστό στις παραδόσεις της «μισής πλευράς της οικογένειας» της κινητής τηλεφωνίας υποστηρίζει 21Mbps HSPA+, LTE, GPRS και EDGE ενώ το λειτουργικό τους είναι το Αndroid Gingerbread, της Google.

Η οθόνη

Eντυπωσιακή η ανάλυση των 1280 Χ 800 pixels σε μία οθόνη η οποία χρησιμοποιεί τεχνολογία Super AMOLED και την παρουσιάζει σε ένα «περίβλημα» 5.3 ιντσών κάτι το ξεχωριστό για smartphone. Με μία ματιά η πυκνότητα των pixels δεν είναι τόσο μεγάλη όσο το Galaxy Nexus αλλά κανείς δε θα μπορέσει να δει τη διαφορά αφού η όλη χρήση είναι γρήγορη και εύκολη και οι εικόνες έχουν πολύ καλή ανταπόκριση και αλλαγή. Αρκετά εντυπωσιακό και το web browsing ή η ανάγνωση άρθρων σε μία τόσο μεγάλη επιφάνεια (για κινητό). Τα χρώματα είναι ζωντανά και ευκρινή, κάτι στο οποίο έχουμε συνηθίσει με τη συγκεκριμένη τεχνολογία απεικόνισης. Τέλος, τα κουμπιά της συσκευής, λόγω των διαστάσεων της οθόνης αφής, είναι εύκολα προσβάσιμα, ιδιαίτερα για εμάς που έχουμε λίγο πλατύτερα δάχτυλα. Σε αυτό βοηθά και το S Pen, το νέο πενάκι το οποίο συνοδεύει τη συσκευή και της δίνει αυτό τον «αέρα» πολύ-μηχανήματος.

To S Pen

Την παρουσίαση την έκλεψε η είσοδος αυτής της απλής ιδέας που έχει χρησιμοποιηθεί από τόσες εταιρίες στο παρελθόν. Το S Pen είναι το νέο «κουλουράκι» στον «καφέ» του Note, και το ένα συμπληρώνει το άλλο ολοκληρωτικά. Εντυπωσιακή η ανταποκρισιμότητα της πένας με την οποία ο χρήστης μπορεί να χειριστεί ολόκληρη τη συσκευή. Φέρνει μαζί του από έξυπνες εφαρμογές όπως το quick note που επιτρέπει τη φερώνυμη δυνατότητα ενός γρήγορου σημειώματος, μέχρι την ζωγραφική, το image και video editing, την άμεση φωτογραφία και τις υπόλοιπες “quick touch” ενέργειες που μπορούν να γίνουν με συγκεκριμένες πρότυπες κινήσεις του S Pen στην οθόνη.

Eπιδόσεις και μπαταρία

Μέσω του προαναφερθέντος διπύρηνου Samsung Exynos επεξεργαστή και των υπόλοιπων «μαγικών» της τεχνολογίας της εταιρίας η επίδοση του «υβριδικού» Νote είναι πιο κοντά σε ταμπλέτα παρά σε κινητό, κάτι το οποίο αφήνει τον προκάτοχό του, Galaxy S II αρκετά πίσω.


Galaxy Note Galaxy S II Galaxy Tab 10.1
Quadrant 3,998 3,200 1,769

Linpack (single-thread) 64.30 55 23.67

Linpack (multi-thread) 95.66 81 41.22

Nenamark1 56.67 59.8 42.7

Neocore 51.77 59.8 N/A

SunSpider 9.1 2,902 3,369 2,330

Πηγή στατιστικών: engadget


Εν κατακλείδι το Galaxy Note εισάγει μία νέα κατηγορία στις smart συσκευές. Δεν είναι ακριβώς ταμπλέτα, δεν είναι ακριβώς smartphone. Εκεί, βέβαια, βασίζεται και η διαφήμιση της ίδιας της Κορεάτικης εταιρίας η οποία υπογραμμίζει τα καλά μίας τέτοιας καινοτομίας η οποία «απελευθερώνει» τον χρήστη, με το σύνθημα “Feel Free”. Για τους απλούς χρήστες, το Note θα αποτελέσει ένα μήλον της έριδος αφού πολλοί μπορούν να το λατρέψουν αλλά και πολλοί μπορούν να το μισήσουν, παραμένοντας στα πρότυπα των κλασσικών συσκευών. Στο τέλος, πάντως, μπορεί να είναι γενικά αποδεκτό πως με την είσοδο της συσκευής η Samsung παρουσιάζει και παράλληλα καταλαμβάνει μία εξειδικευμένη αγορά. Οι χρήστες το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να το πάρουν στα χέρια τους στις 11 Νοεμβρίου που θα φτάσει και στην Ελλάδα (θα πρωτοεμφανιστεί στη Γερμανία στις 31 Οκτωβρίου), και θα είναι διαθέσιμο μέσω όλων των μεγαλύτερων παρόχων κινητής τηλεφωνίας ενώ θα μπορούν να το προμηθευτούν σε τρία χρώματα: μαύρο, άσπρο και σκούρο μπλε.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: