Pages

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Η Ε.Ε. χαιρετίζει τα μέτρα λιτότητας στη Σλοβενία

Η Ε.Ε. χαιρετίζει τα μέτρα λιτότητας στη ΣλοβενίαΓια εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ κάνει λόγο ο υπ. Οικονομικών της χώρας Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, χαιρέτισε την επέκταση της εφαρμογής των μέτρων λιτότητας, που αποφάσισε η απερχόμενη κυβέρνηση της Σλοβενίας.

Ακόμη, σε σχετικό τηλεγράφημα διευκρινίζεται ότι η απόφαση για την επέκταση της εφαρμογής των μέτρων λιτότητας έως και το 2012 δεν πρόκειται να σταλεί στη Βουλή, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευσή της με τους κοινωνικούς εταίρους.

Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας Φρανκ Κρίζανιτς έδωσε αυτή τη διαβεβαίωση και υπενθύμισε ότι ο προϋπολογισμός του 2012 προβλέπει τη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η προτεινόμενη παράταση της εφαρμογής των μέτρων θα μπορούσε να εξοικονομήσει 300 εκατ. ευρώ για το 2012. Σ' αυτήν περιλαμβάνεται και το «πάγωμα» των συντάξεων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων το 2012.

Οι διαπραγματεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους αναμένεται να ξεκινήσουν πολύ σύντομα, ίσως και εντός της ημέρας, προκειμένου οι προτάσεις να σταλούν στη Βουλή μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Στο μεταξύ, αναπάντητα είναι τα ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα των συνταξιούχων να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες, εφόσον «περάσουν» οι προτάσεις της απερχόμενης κυβέρνησης για την παράταση της εφαρμογής των μέτρων λιτότητας.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των συλλόγων συνταξιούχων, το «πάγωμα» των συντάξεων και το 2012 μειώνει, σε μεγάλο βαθμό, την αγοραστική ικανότητα ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού και, παράλληλα, επηρεάζει αρνητικά την οικονομία.

newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια: