Pages

Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Οι επιθέσεις των τελευταίων ετών σε σκανδιναβικά κράτη

Οι επιθέσεις των τελευταίων ετών σε σκανδιναβικά κράτηΑναστάτωση σε μία περιοχή που δεν είναι συνηθισμένη σε τρομοκρατικά χτυπήματα Τραγικός είναι ο - μέχρι στιγμής - απολογισμός από το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στη Νορβηγία. Ακολουθούν οι κυριότερες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί στις σκανδιναβικές χώρες τα τελευταία χρόνια.

- 28 Ιουνίου 1999: Σουηδία: Ένα ζευγάρι δημοσιογράφων και ο οκτάχρονος γιος του τραυματίστηκαν όταν εξερράγη το αυτοκίνητό τους σε προάστιο της Στοκχόλμης. Το ζευγάρι είχε δεχθεί απειλές για τη ζωή του από πολλές οργανώσεις νεοναζί μετά τη δημοσίευση μίας έρευνας στη σουηδική εφημερίδα Expressen σχετικά με μία δισκογραφική εταιρεία του Μιλάνου η οποία εξέδιδε δίσκους που υπερασπίζονταν την άρια φυλή.

-Τρεις ημέρες αργότερα δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν σοβαρά όταν εξερράγη ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Μάλμο, στη νότια Σουηδία, την ώρα που το ερευνούσαν.

-11 Οκτωβρίου 2002: Φινλανδία: Επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο βομβιστής αυτοκτονίας, σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 80 τραυματίστηκαν σε μία επίθεση αυτοκτονίας στο εμπορικό κέντρο της Βαντάα, βόρεια του Ελσίνκι. Τα κίνητρα του δράστη, Πέτρι Γκερτ 19 ετών φοιτητή χημείας, δεν έγιναν γνωστά.

-17 Σεπτεμβρίου 2006: Νορβηγία: Άγνωστοι πυροβόλησαν με αυτόματο όπλο εναντίον της πρόσοψης μίας συναγωγής στο Όσλο χωρίς να υπάρξουν θύματα. Τρεις άνδρες συνελήφθησαν για το συμβάν ενώ υπήρχαν υποψίες ότι προετοίμαζαν και επιθέσεις εναντίον της αμερικανικής και της ισραηλινής πρεσβείας στο Όσλο.

-31 Δεκεμβρίου 2008: Δανία: Δύο Ισραηλινοί τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς κοντά σε ένα εμπορικό κέντρο στην Οντένσε, στην κεντρική Δανία. Ένας Παλαιστίνιος, που δικαιολόγησε την πράξη του εξαιτίας της οργής του για την ισραηλινο-παλαιστινιακή κρίση, καταδικάστηκε τον Ιανουάριο του 2010 σε δεκαετή κάθειρξη.

-10 Σεπτεμβρίου 2010: Δανία: Εξερράγη από λάθος σε ξενοδοχείο της Κοπεγχάγης στα χέρια του Λορς Ντουκάγεφ, ενός Βέλγου τσετσενικής καταγωγής, ο εκρηκτικός μηχανισμός που μετέφερε. Ο δράστης καταδικάστηκε καθώς ήθελε να πραγματοποιήσει επίθεση εναντίον της εφημερίδας Jyllands-Posten επειδή είχε δημοσιεύσει το 2005 αμφιλεγόμενα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.

- 11 Δεκεμβρίου 2010: Σουηδία: Ένας Σουηδός ιρακινής καταγωγής, ο Ταϊμούρ Αμπντουλουαχάμπ, σκοτώθηκε στη Στοκχόλμη αφού πυροδότησε τα εκρηκτικά που μετέφερε. Δύο περαστικοί τραυματίστηκαν από την έκρηξη του αυτοκινήτου του 300 μέτρα πιο μακριά. Σε επιστολή που έγραψε πριν το θάνατό του ανέφερε ότι οι πράξεις του ήταν αντίποινα για τον πόλεμο εναντίον του Ισλάμ, τον οποίο διεξάγει η Σουηδία κυρίως στο Αφγανιστάν.
NEWSBEAST

Δεν υπάρχουν σχόλια: