Pages

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Σόρος: «Μία χώρα θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη»

Σόρος: «Μία χώρα θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη»Ζητά εναλλακτικό σχέδιο που θα σώσει την Ευρώπη από την κατάρρευση
Πιθανότατα θα υπάρξει κάποια έξοδος χώρας από την ζώνη του ευρώ, προειδοποίησε ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής, Τζορτζ Σόρος, ο οποίος κάλεσε μάλιστα τους αξιωματούχους της ΕΕ να καταρτίσουν ένα εναλλακτικό σχέδιο που θα σώσει την Ευρώπη από την οικονομική κατάρρευση. Χωρίς να κατονομάσει την χώρα που κινδυνεύει με έξοδο από την ευρωζώνη, αλλά εννοώντας προφανώς την Ελλάδα, ο κ. Σόρος δήλωσε πως το ευρώ, εν τη γενέσει του είχε ένα ελάττωμα: πως η νομισματική ένωση δεν συνοδευόταν από πολιτική ένωση. «Το ευρώ δεν έχει μεριμνήσει για ενδεχόμενη διόρθωση. Δεν υπήρχε καμία συμφωνία για έξοδο χώρας από το ευρώ, που υπό τις παρούσες συνθήκες είναι πιθανώς αναπόφευκτη», δήλωσε ο μεγαλοεπενδυτής μιλώντας σε συνέδριο στην Βιέννη.

Δήλωσε παράλληλα, πως η επιβίωση του ευρώ είναι προς το «συμφέρον όλων» και συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αποτρέψει την πορεία προς την έξοδο κάποιας χώρας.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο» δήλωσε και συμπλήρωσε: «γι’ αυτό οι αξιωματούχοι επιμένουν στο status quo και στην διατήρηση των υπαρχουσών συμφωνιών αντί να αναγνωρίσουν ότι υπάρχουν διαρθρωτικά ελαττώματα που πρέπει να διορθωθούν».

«Ας το αντιμετωπίσουμε: Είμαστε στα όρια μίας οικονομικής κατάρρευσης που αρχίζει, ας πούμε στην Ελλάδα, η οποία όμως, μπορεί εύκολα να μεταδοθεί. Το οικονομικό σύστημα παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτο» δήλωσε συμπληρώνοντας ότι «είμαστε στο χείλος της καταστροφής και είναι η ώρα να παραδεχθούμε την ανάγκη για αλλαγές».

Πάντως, ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής έκανε και ορισμένες προτάσεις όπως την δημιουργία ενός μεγαλύτερου κεντρικού προϋπολογισμού, που θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με μέρος από τα έσοδα του ΦΠΑ ή με την επιβολή φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Ζήτησε την παροχή εγγυήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις τράπεζες και τον τριπλασιασμό των κεφαλαίων στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.


neawsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια: