Pages

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Μέτρα λιτότητας παίρνει ο Μπερλουσκόνι

Μέτρα λιτότητας παίρνει ο ΜπερλουσκόνιΑντιδρούν οι ενδιαφερόμενοι
Μέτρα λιτότητας ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρών ετοιμάζεται να εγκρίνει η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης. Ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι τις ώρες αυτές εξετάζει τις τελευταίες λεπτομέρειες, με έμφαση σε σειρά περικοπών για την ταχύτερη δυνατή μείωση της σχέσης δημοσίου ελλείμματος-ΑΕΠ. Οι περικοπές αφορούν το 30% των απολαβών βουλευτών, περιφερειακών και νομαρχιακών συμβούλων, προσαρμόζοντάς τις στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Θα περιοριστούν τα αυτοκίνητα που το ιταλικό κράτος προσφέρει σε διευθυντές δημοσίων υπηρεσιών, βουλευτές και γερουσιαστές και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης και ο κυβισμός τους δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 1.600 κυβικά.

Μόνη εξαίρεση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και οι πρόεδροι Βουλής και Γερουσίας. Ο Τζούλιο Τρεμόντι σχεδιάζει επίσης να καταργήσει και το δικαίωμα των ιταλών βουλευτών και γερουσιαστών να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα αυτά, δωρεάν τραίνα, κινητά τηλέφωνα και να απολαμβάνουν πολλά άλλα προνόμια μετά την λήξη της θητείας τους.

Από τις αρχές του 2012 όταν οι τοπικές, βουλευτικές εκλογές και τα δημοψηφίσματα συμπίπτουν το ίδιο έτος, θα πρέπει να τελούνται μαζί, την ίδια μέρα, προς εξοικονόμηση αξιόλογων χρηματικών ποσών.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις ο ιταλός υπουργός Οικονομικών, έχει προβλέψει την βαθμιαία σύνδεση της συντάξιμης ηλικίας με το αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής, αρχίζοντας από το 2013, ενώ θα προσπαθήσει να εντάξει στο τελικό κείμενο προς έγκριση την συνταξιοδότηση στα εξήντα πέντε των γυναικών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, αρχής γενομένης από το 2025.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα έσοδα από μετοχές και μερίσματα η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι σχεδιάζει την αύξηση της φορολόγησής τους, από το 12% στο 20% με μόνη εξαίρεση τα κρατικά ομόλογα.

Οι αντιδράσεις των ενδιαφερομένων φαίνεται πως είναι έντονες.

newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια: