Pages

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Ανώτατο στέλεχος του Moody's για το χρέος της Ελλάδας

Για «μία αλυσιδωτή αντίδραση με σκληρές επιπτώσεις» στην Ευρωζώνη, σε περίπτωση που επιτραπεί στην Ελλάδα να προχωρήσει σε στάση πληρωμών το Ιούνιο, έκανε λόγο ανώτερο στέλεχος του οίκου αξιολόγησης Moody’s. Στην περίπτωση αυτή, τόνισε ο επικεφαλής του οίκου για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Άλαστερ Ουίλσον, η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα ποσό ίσον με 13,4 δισεκατομμύρια ευρώ (18,85 δισεκατομμύρια δολάρια).

Ο κ. Ουίλσον, σε συνέντευξή του σήμερα στο πρακτορείο Ρόιτερς τόνισε ότι μία στάση πληρωμών από μέρους της Ελλάδα μπορεί να υπονομεύσει το αξιόχρεο κι άλλων μελών της ευρωζώνης με δημοσιονομικά προβλήματα.

Συγχρόνως, επεσήμανε ότι κι άλλα κράτη μέλη στην ευρωζώνη μπορεί τελικά να δουν τον χαρακτηρισμό των επενδυτικών προϊόντων τους να γίνεται «σκουπίδι», διευρύνοντας το χάσμα με τους ισχυρότερους πιστωτές της ευρωζώνης. Η Πορτογαλία κι η Ισλανδία θα είναι ανάμεσα στους πρώτους αυτής της κατηγορίας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οίκοι αξιολόγησης υποστηρίζουν ότι οι επιλογές που διερευνούν για μία επιμήκυνση των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που διακρατούν οι ιδιώτες, μπορεί να ερμηνευθούν ως «μία οιωνεί στάση πληρωμών, ως ένα γεγονός για τον πιστωτικό τομέα, προκαλώντας περαιτέρω υποβαθμίσεις και καθιστώντας ακαταλληλότερα για τον ρόλο τους ως εγγυήσεων τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας».

Μία στάση πληρωμών απ την Ελλάδα θα μπορεί να λάβει πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολών στους όρους και στις προϋποθέσεις ή ενός επιλεκτικού «ανασχεδιασμού» του χρέους ενώ, όπως ο Ουίλσον πρόσθεσε, όλες οι συναλλαγές αυτού του τύπου θα θεωρηθούν συναλλαγές για το χρέος σε μία στενόχωρη κατάσταση.

Ένα τέτοιο γεγονός θα εκληφθεί ως ότι στην ΕΕ απομένει, μόνον, η επιλογή της επιμήκυνσης των κρατικών ομολόγων, που αντιπροσωπεύουν επίσημο δανεισμό της Ελλάδας, όπως κι η μείωση του επιτοκίου τους.
Την ίδια ώρα στην Αθήνα θα δίνεται ένα συμπληρωματικό πακέτο βοήθειας, για να καλυφθούν οι δανειακές της ανάγκες της περιόδου 2012-2013, με αντάλλαγμα πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό του δημόσιου ελλείμματος απ' την Ελλάδα και δεσμεύσεις της για αποκρατικοποιήσεις.

Νωρίτερα σήμερα, ο οίκος Moody's εξέδωσε ανακοίνωση για τα πιθανά σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας κάνοντας λόγο περί πιθανού "ντόμινο" σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια: