Pages

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Μια μικρή κυρία: Άνδρας και γυναίκα. Υπάρχει φιλία??



       Στο πρώτο άρθρο λοιπόν γι’ αυτή τη στήλη, αποφάσισα να ασχοληθώ με ένα θέμα που απασχολεί για πολύ καιρό χιλιάδες άτομα… Μπορεί να υπάρξει φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών χωρίς κάποιον άλλο απώτερο σκοπό? (ξέρετε εσείς τι εννοώ…μην μου το παίζεται αθώοι…)
        Κατ’αρχάς πως γίνονται οι φίλιες..? Όλα είναι πολύ απλά… Καθώς ένα άτομο κοινωνικοποιείται, μαθαίνει τον τρόπο για το πώς να κάνει φιλίες με άτομα του ίδιου φύλου… Κάτι βέβαια που είναι πολύ απλό καθώς άτομα του ίδιου φύλου συνήθως έχουν και ίδια ενδιαφέροντα… Τα αγόρια ασχολούνται με σπορ και ομαδικά παιχνίδια, τα κορίτσια μιλάνε και μοιράζονται εμπειρίες, και μεγαλώνοντας συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο… Όμως και σε μια ρομαντική σχέση μαθαίνει το άτομο πώς να φερθεί στο άλλο φύλο: πώς να δείξει το ενδιαφέρον του, πώς να βγει σε ραντεβού, κ.ο.κ. Αλλά κοινωνικοί κανόνες για φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών? Δεν υπάρχουν!!
       Παρακάτω θα δούμε τέσσερα βασικά εμπόδια που παρεμβάλλονται στις σχέσεις των δύο φύλων και δυσκολεύουν την εδραίωση πραγματικής φιλίας ανάμεσά τους…

ΕΜΠΟΔΙΟ Νο 1
Ορισμός της Σχέσης

Φίλοι ή εραστές? Ο διαχωρισμός ανάμεσα στα ρομαντικά, στα σεξουαλικά και στα φιλικά συναισθήματα είναι πολύ δύσκολος, μια που αυτά εμπλέκονται και ανάλογα με τις συνθήκες παραχωρούν τα πρωτεία σε κάποιο από τα τρία, για να ανατραπεί αυτή η ισορροπία κάτω από άλλες συνθήκες. Οι περισσότεροι γνωρίζουν κάποιο άτομο που το αγαπούν, περνούν καλά μαζί του, επιδιώκουν την παρέα του, αλλά δεν θα ήθελαν και δεν έχουν κάνει βήματα για να το πλησιάσουν ερωτικά και να του ζητήσουν ραντεβού.

ΕΜΠΟΔΙΟ Νο 2
Ξεπέρασμα της Έλξης

Πίσω από κάθε φιλική σχέση μεταξύ ανδρών και γυναικών παραμονεύει η “απειλή” της ακάλεστης σεξουαλικής επιθυμίας.. Κι όμως.. Αυτή είναι η πεζή πραγματικότητα… Δε θέλει και πολύ για ένα απλό πλατωνικό αγκάλιασμα να πάρει μια πιο ερωτική σημασία. Είτε το θέλουμε είτε όχι, η έλξη είναι κάτι που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.

ΕΜΠΟΔΙΟ Νο 3
Το Μάτι της Κοινωνίας

Οι αμφισβητίες είναι ανάμεσά μας! Τα άτομα με καλούς φίλους του άλλου φύλου βρίσκονται στο στόχαστρο των ερωτήσεων και των σχολίων διαφόρων: «Σίγουρα είναι απλώς φιλία?». Ο σκεπτικισμός και η αμφιβολία αντικατοπτρίζονται στη συμπεριφορά και στα σχόλια του κοινωνικού περίγυρου των ανθρώπων που έχουν στενές φιλικές σχέσεις με το άλλο φύλο.

ΕΜΠΟΔΙΟ Νο 4
Ο Τόπος Συνάντησης

Πού γίνονται οι γνωριμίες που οδηγούν στη φιλία; Καθώς η αγορά εργασίας είναι ανοιχτή στις γυναίκες και καθώς σε πολλά παραδοσιακά «αντρικά» επαγγέλματα τώρα απασχολούνται και γυναίκες, τα δύο φύλα έχουν τεράστιες ευκαιρίες συνύπαρξης σε ένα περιβάλλον που, από μόνο του, δεν είναι ερωτικά φορτισμένο.
Έτσι λοιπόν, η φιλία μεταξύ των δύο φύλων δεν είναι απλώς εφικτή αλλά, σε τελευταία ανάλυση, επιβάλλεται, αν πρόκειται άντρες και γυναίκες να συνυπάρξουν ισότιμα στη δουλειά, στη διασκέδαση και στην κοινωνική ζωή.
         

Δεν υπάρχουν σχόλια: