Pages

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Οι καλλιτέχνες μιλούν για τους «Αγανακτισμένους»

Απόψεις14 καλλιτεχνών πέρα από την μουσική, με πράγματα που έχουν να κάνουν με την ζωή του τόπου μας και σίγουρα είναι αναπόσπαστα κομμάτια της ζωής μας. Αναφερόμαστε στην κίνηση των Ελλήνων να γεμίσουν τις κεντρικές πλατείες ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς το πολιτικό σύστημα και κυρίως προς αυτούς που λειτουργούν ως υποχείρια των παγκόσμιων κέντρων εξουσίας, με στόχο την ξένη κυριαρχία στην χώρα μας.

Θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί. Γιατί ένα μουσικό site να εκθέτει μια πολιτική άποψη; Γιατί ζούμε και εμείς σε αυτό τον τόπο. Ζούμε και εμείς την ανεργία, την υποβάθμιση της εκπαίδευσης, την ανασφάλεια του μέλλοντος μας. Το Hit Channel δεν αποτελείται από παιδιά βουλευτών ή γόνων πλούσιων οικογενειών και για αυτό δεν μας νοιάζει να τα έχουμε καλά με κανέναν. Σαφώς αφού έχουμε την ευκαιρία και καθημερινά απευθυνόμαστε σε ένα αναγνωστικό κοινό κάποιων χιλιάδων ανθρώπων, ίσως κάποιες φορές να πρέπει να αξιοποιηθεί αυτή για πράγματα που αφορούν την ζωή. Κι εμείς διαμαρτυρόμαστε, αγανακτούμε. Κι εμείς αηδιάζουμε με δημοσιογράφους και ΜΜΕ που επιτίθενται στον απλό λαό εξυπηρετώντας συμφέροντα.

Έτσι το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε στην συγκεκριμένη στιγμή ήταν να επικοινωνήσουμε με κάποιους καλλιτέχνες ώστε να μιλήσουν εκείνοι για το θέμα που είναι πλέον στο επίκεντρο της καθημερινότητας μας. Οι απόψεις ποικίλουν. Το νόημα όμως παραμένει το ίδιο. Είμαστε όλοι άνθρωποι και σαν άνθρωποι θα πρέπει οι ίδιοι να καθορίσουμε την τύχη μας, κάτι για το οποίο όλοι αδιαφορήσαμε τόσα χρόνια στην φάκα της πλεονεξίας και της υπεραφθονίας. Σπέρνουμε τους καρπούς μια χώρας για την οποία αδιαφορήσαμε για δεκαετίες, αρκεί να μας κάνουν τα χατίρια αυτοί οι οποίοι τώρα μουτζώνουμε έξω από την Βουλή. Ας δούμε όμως τι μας είπαν οι αγαπητοί φίλοι:

Spyreas Sid (Cyanna): Χθες ήταν μια ειρηνική συγκέντρωση των πραγματικών ανθρώπων που ζουν εκεί έξω, μακριά από τα κόμματα, τα χρώματα και τις κατευθυνόμενες φωνές που έχουν γονατίσει αυτή τη χώρα. Το Σύνταγμα και η Αθήνα ζωντάνεψε πραγματικά και ήταν όμορφα όπως θα έπρεπε να είναι κάθε μέρα του χρόνου. Νιώσαμε λίγο ελεύθεροι. Θα ξανακατέβουμε πάλι και πάλι γιατί αυτή η γαμωπλατεία δε λέγεται τυχαία Συντάγματος, είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι. Εκτός κι αν μας το πουν στα ίσα ότι δεν είμαστε πλέον, για να πάρουμε και μεις τα μέτρα μας.

Ρία Μαζίνη (ΜΙΚΡΟ): Μεγαλειώδης είναι η παρουσία του κόσμου στο Σύνταγμα από τις 25/5 και φαίνεται ότι η προσέλευση θα γίνεται κάθε μέρα και μεγαλύτερη. Το ίδιο συμβαίνει και στη Θεσσαλονίκη, στο Λευκό Πύργο, όπου δίνω και εγώ το παρόν και ως ΜΙΚΡΟ στηρίζουμε αυτό το αυθόρμητο και ειρηνικό κίνημα.

Την ώρα που όλα είναι προς πώληση, κηρύσσονται μέτρα λιτότητας ακόμα πιο σκληρά, η ύφεση είναι στο ζενίθ, ενώ η ανάπτυξη είναι στο ναδίρ, άνθρωποι από όλες τις ηλικίες, νέοι, μεγάλοι, γονείς, παιδιά, όλοι ειρηνικά, χωρίς πανό με πολιτικά συνθήματα, χωρίς αποχρώσεις, συγκεντρώνονται στις κεντρικές πλατείες, μοιράζονται τις σκέψεις,τα προβλήματα τους και ζητούν τα αυτονόητα για τη ζωή τους!

Είναι ίσως η μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη γιορτή του κόσμου και έχει φέρει ξανά το χαμόγελο στα χείλη μας και την αισιοδοξία! Δεν ξέρουμε πού ακριβώς θα οδηγήσει, βλέπουμε όμως ότι ασκεί επιρροή στα κέντρα αποφάσεων και ότι αναμένεται να εξαπλωθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Με τις συγκεντρώσεις των "Αγανακτισμένων" της Ελλάδας, η δυναμική που εμφανίστηκε είναι πρωτόγνωρη! Την ώρα που αισθανόμασταν ανήμποροι, ήμασταν κλεισμένοι στον εαυτό μας και φοβισμένοι, θεωρώντας ότι δεν έχουμε καμία δύναμη, ξαφνικά αρχίζουμε και συνειδητοποιούμε ότι ενωμένοι, ειρηνικά και με στόχο το κοινό καλό μπορούμε να κατακτήσουμε τα πάντα!

Λάγνης (Nέα Τάξη Πραγμάτων): έτυχε να είμαι και εγώ στη Βαρκελώνη αυτές τις ημέρες, πραγματικά οι συγκέντρωση στην πλατεία ήταν κάτι το αξιοθαύμαστο. Στην είσοδο της πλατείας, οι συμμετέχοντες είχαν ζωγραφίσει μια κάτοψη του χώρου και είχαν τοποθετήσει σε κάθε τοποθεσία μικρές ταμπελίτσες, οι οποίες υποδεικνύαν ποιο θέμα συζητάται σε ποιο χώρο της πλατείας. Χιλιάδες άνθρωποι, με πολύ ζωντάνια και παλμό, ζούσαν, φώναζαν, ερωτεύονταν, συζητούσαν και οργανώνονταν σε μικρές και μεγάλες ομάδες, αντιστεκόμενοι στην νέα τάξη των πραγμάτων. Καθόντουσαν οκλαδόν οι περισσότεροι και συζητούσαν μεταξύ τους για τα διάφορα κοινωνικά και πολιτικά θέματα που τους απασχολούσαν. Όποιος είχε το λόγο είχε και μια ντουντούκα για να ακούγεται στους υπόλοιπους, ενώ τα άλλα μέλη της ομάδας τον κοίταζαν με προσοχή. Εντύπωση μου έκανε η απουσία αστυνομικών, είδα μόνο ένα περιπολικό με 4 χαμογελαστούς και αραχτούς μπάτσους 50 μέτρα μακρυά από τη διαδήλωση, δίχως την παραμικρή υποψία έχθρας, δίχως να προκαλούν με οποιοδήποτε τρόπο. Οι διαδηλωτές ζωγράφιζαν και μετά κολλούσαν τις ζωγραφιές στα πεζοδρόμια, γενικά παρήγαγαν οποιουδήποτε είδους τέχνη και την μετέφεραν στον υπόλοιπο κόσμου που περνούσε για να δει τι γινόταν. Είπα στην κοπέλα μου "κοίτα να δεις, αυτοί οι Ισπανοί, ακόμα και στις συγκεντρώσεις τους, πάλι τα καταφέρνουν καλύτερα από εμάς". Μακάρι να με διαψεύσουν τα γεγονότα.

15 50: Στίχοι: Κώστας Βάρναλης, Μουσική: Λουκάς Θάνου, Πρώτη εκτέλεση: Νίκος Ξυλούρης

Δεν λυγάνε τα ξεράδια και πονάνε τα ρημάδια κούτσα μια και κούτσα δυο στης ζωής το ρημαδιό Μεροδούλι ξενοδούλι δέρναν ούλοι οι αφέντες δούλοι ούλοι δούλοι αφεντικό και μ' αφήναν νηστικό και μ' αφήναν νηστικό
Ανωχώρι κατωχώρι ανηφόρι κατηφόρι και με κάμα και βροχή ώσπου μου 'βγαινε η ψυχή Είκοσι χρονώ γομάρι σήκωσα όλο το νταμάρι κι έχτισα στην εμπασιά του χωριού την εκκλησιά του χωριού την εκκλησιά
Άιντε θύμα άιντε ψώνιο άιντε σύμβολο αιώνιο αν ξυπνήσεις μονομιάς θα 'ρθει ανάποδα ο ντουνιάς θα 'ρθει ανάποδα ο ντουνιάς
Και ζευγάρι με το βόδι άλλο μπόι κι άλλο πόδι όργωνα στα ρέματα τ αφεντός τα στρέμματα Και στον πόλεμο όλα για όλα κουβαλούσα πολυβόλα να σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ για τ' αφέντη το φαί. Άιντε θύμα άιντε ψώνιο...
Koίτα οι άλλοι έχουν κινήσει έχει η πλάση κοκκινίσει άλλος ήλιος έχει βγει σ' άλλη θάλασσα άλλη γη
Άιντε θύμα άιντε ψώνιο...

Σέξπυρ (Trendy Hooliguns): Η λύση δεν είναι να μαζευόμαστε όλοι έξω από τη βουλή προς χάριν του οποιοδήποτε διαδικτυακού τόπου. Η λύση δεν είναι να μετατρέπουμε σε πάρτυ με χάρες και γέλια όπως φαίνεται στις φωτογραφίες ένα κοινωνικό δράμα όπως αυτό που ζούμε. Πάω στίχοιμα ότι οι μισοί από τους διαδηλωτές έχουν κατέβει σε πορείες κομμάτων και έχουν πάει τουλάχιστον μια φορά σε κάποια από τις συναυλίες του Ρουβά ή του Χατζηγιάννη ή παρακολουθούν το παραλείρημμα του Λάκη Λαζόπουλου. Όλοι μας αισθανόμαστε ότι με μια πορεία ξεπλένουμε τις αμαρτίες όλης μας της ζωής και πάμε παρακάτω. Όχι, ας σταματήσει η κοροιδία ας σταματήσουμε να είμαστε συνένοχοι. Ας βελτιωθούμε ατομικά, ας καλλιεργηθούμε, ας συνεργαστούμε μεταξύ μας χωρίς να έχουμε διάθεση να βγάλει ο ένας το μάτι του άλλου, ας βοηθήσουμε το διπλανό μας χωρίς να αποσκοπούμε στο κέρδος και ας αδιαφορήσουμε για τα κόμματα, τις θρησκείες, τις ψευτοπορείες και τα κοπάδια τους.

Η επανάσταση δεν θα έρθει από το κοπάδι αυτή τη φορά αλλά από τον καθένα μας ξεχωριστά. Καλλιεργείστε την κριτική σας σκέψη και αφήστε τους ένοχους να κοπαδοποιούνται σαν πρόβατα με τάσεις κανιβαλισμού. Οι διαμαρτυρίες έξω από την Βουλή δείχνουν οτι τους αναγνωρίζουμε. Είμαι 30 χρονών και πότε δεν τους είδα ποτέ δεν τους συνάντησα ποτέ δε μου παρείχαν κάτι. Μόνο εμπόδια. Αυτό είναι το κράτος, αυτοί το εκπροσωπούν χωρίς να υπάρχουν πουθενά. Καταργήστε αυτό το κράτος και επανιδρύστε το! Απολύστε τους δημοσίους υπαλληλούς και προσλάβετε καινούργιους με νέα κριτήρια, δημιουργήστε ένα αξιοπρεπές σύστημα παιδείας και πάνω από όλα θυμηθείτε ότι ο διπλανός σας δεν είναι εχθρός αλλά συνεργάτης και συνάνθρωπος σας. Φτάνει πια με τα ημίμετρα και τα καραγκιοζιλίκια. Μην ψάχνετε κοπάδια σαν τα πρόβατα, γίνετε άνθρωποι!

Αngel (The Skelters): Θα πρέπει όλοι μας να αφυπνιστούμε και να κατέβουμε στις συγκεντρώσεις, και εμείς οι καλλιτέχνες φυσικά!
Ίσως τώρα να ήρθε η ώρα της πραγματικής αλλαγής, για να γίνει όμως αυτή η αλλαγή θα πρέπει να αλλάξουμε πρώτα την νοοτροπία μας και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά! Να σκεφτόμαστε για το καλό του συνόλου και όχι μόνο για τον εαυτό μας.Το σύστημα μπάζει από παντού! Τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να αλλάξουμε τα πάντα!

Παναγιώτης Κελάνδριας, πανεπιστημιακός, μέλος του συγκροτήματος ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΙ: Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη για τη χώρα μας μορφή κινητοποίησης που, αν συνεχιστεί, θα αποδείξει ότι ο Έλληνας είναι σε θέση να σκέφτεται και να δρα αυτοβούλως χωρίς υποδείξεις και καθοδήγηση από κανέναν. Για να έχει αποτέλεσμα, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει όχι μόνο να συνεχιστεί και να μαζικοποιείται καθημερινά, αλλά και να αποκτήσει συγκεκριμένη στόχευση. Και αυτή, πιστεύω, πρέπει να είναι η σύγκληση μιας Συνταγματικής Εθνοσυνέλευσης που θα θέσει τις βάσεις για την εγκαθίδρυση πραγματικής δημοκρατίας, θα αποτινάξει το μνημόνιο και όλα τα δεινά που έχει φέρει στη χώρα, θα θέσει τις βάσεις για μια πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας προς όφελος του εργαζόμενου λαού και όχι της χρηματοπιστωτικής ολιγαρχίας και των πολιτικών της εκφραστών και θα οδηγήσει, βεβαίως, σε ειδικά δικαστήρια με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας όλους εκείνους που με την ψήφο τους στη Βουλή συναίνεσαν στο ξεπούλημα της χώρας μας, του λαού της και των ονείρων μας.

Μαύρη Μαγιονέζα: "Γιατί ο ένας είναι φλόγα και οι δέκα επιθυμία
Οι εκατό είναι μόδα και οι χίλιοι επιδημία
Δέκα χιλιάδες, φέρτε κάμερες, είναι σοβαρή η κατάσταση
Στο ένα εκατομμύριο θα γίνει επανάσταση" (στίχοι από το τραγούδι Κατέβασέ Τους - Μαύρη Μαγιονέζα)

Chewing Gun: Η συγκέντρωση στο σύνταγμα μας έκανε να νιώσουμε ξανά την ελπίδα που τόσο μας έχει λέιψει. Την ελπίδα ότι μπορούμε σα λαός να έχουμε συμμετοχή στο παρόν και στο μέλλον μας.Είδαμε ανθρώπους όλων των ηλικιών να διαμαρτύρονται ειρηνικά, έξω από παραταξιακές κατευθύνσεις, για το καλό του τόπου μας και μόνο. Είναι σίγουρο ότι αν αυτο το συνεχίσουμε, θα δώσουμε επιτέλους ξεκάθαρα στο πολιτικό κατεστημένο, τα μηνύματα που του αξίζουν και που τόσο έντεχνα για τόσα χρόνια κουκουλώνει, χωρίς περιθώρια προβοκάτσιας και διακευασμού εντυπώσεων. Στην πρώτη συγκέντρωση τους κάναμε μάθημα δημοκρατίας, στις επόμενες θα τους θυμίσουμε ποιοί είμαστε. Ολοι κάτω! Όσο μπορεί ο κάθε ένας, ειρηνικά και μαζικά.

Γυμνά Καλώδια: Θέλω να αφιερώσω σε όλους ένα μικρό τετράστιχο από ένα τραγούδι που σύντομα θα κυκλοφορήσουμε με τα Γυμνά Καλώδια:
"Θα κατέβω στους δρόμους με εσένα αγκαλιά
και οι λέξεις μας θα' ναι σαν σφαίρες.
Θα 'μαι γώ η ψυχή σου και θα 'χεις φτερά!
Πίστεψέ με θα'ρθουν Άγιες Μέρες..."

Kay Darens (SchoolDrivers): Δεν πρέπει να φοβόμαστε την πτώχευση. Πρέπει να φοβόμαστε να παραμείνουμε με αυτό το χρέος στην πλάτη μας. Η συμμετοχή μας ακομμάτιστα ως αγανακτισμένοι πολίτες είναι υποχρέωση απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό - αλλά και στην επόμενη γενιά που αν δεν κάνει κάτι η δική μας θα ζήσει σε μια χώρα πολύ κατώτερη του Μπαγκλαντές οικονομικά. Εμείς ως καλλιτέχνες οφείλουμε να μιλάμε καθημερινά και να κινητοποιούμε τον κόσμο για την αλλαγή. Τρελό δεν είναι να πιστεύεις ότι κάτι μπορεί να αλλάξει - τρελό είναι να πιστεύεις ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ!

Nevermind: Η μάζωξη των Αγανακτησμένων στο Σύνταγμα θεωρείται ως μια μεγαλειώδης κίνηση που πρέπει να επικροτείται και να υποστηρίζεται από όλους μας. Κάθε μέρα η κρίση μας χτυπά την πόρτα. Είναι καιρός να δείξουμε ότι η νεολαία είναι εδώ και δεν κοιμάται όπως πολλοί την θέλουν γιατί όπως και πριν χρόνια έτσι και τώρα εμείς κρατάμε την μοίρα μας στα χέρια μας.


http://www.hit-channel.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: