Pages

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Με τους… ΜΕΣΙες δεν τα βάζεις ποτέ!

Η Μπαρτσελόνα είναι η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης! Σε μια ακόμη παράσταση βγαλμένη από… όνειρο, ο Μέσι και η παρέα του έκρυψαν την μπάλα και κέρδισαν 3-1 την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Γουέμπλεϊ!

Τέταρτη φορά πρωταθλήτρια, δεύτερη μέσα στο Λονδίνο! Η Μπαρτσελόνα χάρισε μία μοναδική παράσταση και με εκπληκτικό ποδόσφαιρο κέρδισε εύκολα και δίκαια την Γιουνάιτεντ με 3-1, έχοντας έναν τρομερό Μέσι τον οποίο κανείς δεν μπορούσε να σταματήσει!
Μέσα ο Αμπιντάλ, έξω ο Πουγιόλ!
Ο Γκουαρδιόλα αποφάσισε να μην «χαλάσει» το δίδυμο Πικέ-Μασκεράνο στο κέντρο της άμυνας, όμως η ενδεκάδα δεν είχε θέση για τον Πουγιόλ! Ο αρχηγός των Καταλανών προοριζόταν για το αριστερό άκρο, όμως ο τεχνικός των πρωταθλητών Ισπανίας αποφάσισε να βάλει από την αρχή τον Αμπιντάλ. Οι υπόλοιπες θέσεις ήταν γνωστές, με τον Βαλντές να είναι κάτω από τα δοκάρια, τον Άλβες δεξιά στην άμυνα, στο κέντρο ο Μπουσκέτς και πιο μπροστά οι Τσάβι, Ινιέστα, ενώ η τριπλέτα της επίθεσης ήταν Πέδρο, Βίγια και Μέσι. Ο Αργεντινός θεωρητικά ήταν στην κορυφή, όμως σχεδόν πάντα γυρνούσε πίσω για να πάρει την μπάλα. Ο Πέδρο έπαιζε αριστερά, ο Βίγια δεξιά συγκλίνοντας όμως ουκ ολίγες φορές προς το κέντρο της επίθεσης.

Με Ρούνεϊ και Τσιτσαρίτο
Από την μεριά του, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον αποφάσισε να πορευτεί με την ίδια διάταξη που είχε επιλέξει στα δύσκολα παιχνίδια του Champions League και του πρωταθλήματος. Η αμυντική τετράδα μπροστά από τον Φαν Ντερ Σαρ αποτελούταν από τους Φάμπιο (δεξιά), Εβρά (αριστερά), Βίντιτς και Φέρντινταντ στο κέντρο. Στον άξονα, ο Σκωτσέζος επέλεξε τον Κάρικ και τον Γκιγκς, ενώ στα άκρα ήταν ο Βαλέντσια (δεξιά) και Παρκ (αριστερά), με τον Κορεάτη να έχει περισσότερο αμυντικά καθήκοντα προσέχοντας τον Άλβες. Ο Ρούνεϊ είχε ελεύθερο ρόλο, πιέζοντας πολύ την πάσα προς τον Μπουσκέτς ενώ ο Τσιτσαρίτο ήταν ο καθαρόαιμος φορ.

Θύμισε Ρώμη
Η αρχή του παιχνιδιού θύμισε σε μεγάλο βαθμό την αντίστοιχη του 2009. Η Μάντσεστερ πίεσε πάρα πολύ, προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το μούδιασμα της Μπαρτσελόνα και στο πρώτο δεκάλεπτο ήταν η ομάδα που είχε μπει πολύ καλύτερα στο Γουέμπλεϊ. Οι Καταλανοί, πάντως, μπορεί να μην πέτυχαν γκολ όπως στην Ρώμη, αλλά από το 10’ και μετά άρχισαν να… συνέρχονται. Η διπλή άμυνα ζώνης με συνεχή κίνηση της Γιουνάιτεντ αντιμετωπίστηκε εύκολα από την Μπαρτσελόνα, η οποία εκμεταλλεύτηκε το ότι οι Άγγλοι έμοιαζαν εξουθενωμένοι και το ότι οι γραμμές τους ήταν πολύ μακριά. Οι Τσάβι και Ινιέστα είχαν πολλούς χώρους, ο Μέσι ήταν σε πολύ μεγάλη μέρα και δεν μπορούσε κανείς να τον περιορίσει, ενώ οι κινήσεις των Βίγια, Πέδρο και Άλβες δημιουργούσαν εξαιρετικές προϋποθέσεις για την ομάδα του Γκουαρδιόλα.

Τα πρώτα καμπανάκια
Η πρώτη καλή ευκαιρία δεν άργησε να έρθει για τους Καταλανούς, με την προβολή του Πέδρο από την μικρή περιοχή να φεύγει λίγο άουτ! Δύο σουτ του Βίγια (το ένα επίσης άουτ, το άλλο στην αγκαλιά του Φαν Ντερ Σαρ) αποτέλεσαν την συνέχεια, καθώς γινόταν ολοένα πιο ξεκάθαρο πως η Μπαρτσελόνα δεν θα αργήσει να προηγηθεί. Η κακή λειτουργία της μεσαίας γραμμής των Άγγλων και η κατακόρυφη άνοδος της απόδοσης του Μέσι έδινε την δυνατότητα στους Καταλανούς να φτάνουν πολύ εύκολα στην αντίπαλη περιοχή. Και στο 27’ η ανωτερότητα τους επιβραβεύτηκε, όταν ο Τσάβι έβγαλε τον Πέδρο μόνο του μέσα στην περιοχή και το σουτ του τελευταίου κατέληξε στα δίχτυα!

Ισοφάριση από το πουθενά
Οι «μπλαουγκράνα» ήλεγξαν το παιχνίδι, αλλά από ένα λάθος πλάγιο του Αμπιντάλ η Μάντσεστερ έκλεψε την μπάλα και με γρήγορες εναλλαγές, ο Γκιγκς (από θέση οφσάιντ) πάσαρε στον Ρούνεϊ και ο τελευταίος με δυνατό σουτ από την καρδιά της περιοχής έκανε στο 34’το 1-1, το οποίο ήταν και το σκορ του πρώτου ημιχρόνου καθώς η καλύτερη ευκαιρία της Μπαρτσελόνα (το γύρισμα του Βίγια στον Μέσι) δεν απέφερε κάτι καλό για την ομάδα του Γκουαρδιόλα.

Αποφασισμένη για το γρήγορο τέλος
Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με την Μπαρτσελόνα να παίρνει αμέσως την πρωτοβουλία και να ψάχνει το γρήγορο γκολ. Το Γουέμπλεϊ άρχισε να κατηφορίζει, με την Γιουνάιτεντ να έχει κλείσει τις γραμμές της αλλά χωρίς αυτό να είναι αρκετό… Στο 52’ ο Φαν Ντερ Σαρ απέκρουσε το σουτ του Άλβες, όμως δύο λεπτά αργότερα δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο στην προσπάθεια του Μέσι. Ο Αργεντινός… αποφάσισε να μην δώσει πάσα αλλά να κάνει το σουτ έξω από την περιοχή και ο Φαν Ντερ Σαρ άργησε να αποκρούσε, με τους Καταλανούς να πανηγυρίζουν για δεύτερη φορά στον τελικό!

«Μπλαουγκράνα» πάρτι
Η κατηφόρα δεν σταμάτησε! Ο Ολλανδός τερματοφύλακας της Μάντσεστερ είπε όχι σε τρία δύσκολα σουτ, έβλεπε όμως πως δεν γινόταν να αντέξει στο συνεχές σφυροκόπημα των Καταλανών που με μία εκπληκτική εμφάνιση, έκαναν ό,τι ήθελαν στον αγωνιστικό χώρο. Ο Φέργκιουσον έκανε μία εσωτερική αλλαγή, βάζοντας στο κέντρο τον Παρκ και τοποθετώντας αριστερά τον Γκιγκς, αλλά κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό να αλλάξει την εικόνα του αγώνα, θέλοντας να πιέσει με τον Κορέατη τον Μέσι. Λίγο αργότερα, ο Φάμπιο αναγκάστηκε να αφήσει την θέση του στον Νάνι (ο Βαλέντσια γύρισε σε θέση δεξιού μπακ), αλλά το ματς κρίθηκε δευτερόλεπτα αργότερα. Λάθος διώξιμο των Άγγλων και ένα υπέροχο σουτ του Βίγια, με τον Φαν Ντερ Σαρ να μην μπορεί να κάνει τίποτα παρά να μαζέψει την μπάλα από τα δίχτυα για τρίτη φορά…

Το παιχνίδι είχε τελειώσει. Η Γιουνάιτεντ δεν μπορούσε να αντιδράσει, η Μπαρτσελόνα ήταν κάτι περισσότερο από υπέροχη και απλά όλοι περίμεναν το τέλος από τον Κασάι. Το 3-1 έμεινε, οι Καταλανοί δίκαια πήραν την κούπα και στέφθηκαν για τέταρτη φορά (δεύτερη) στο Γουέμπλεϊ πρωταθλητές Ευρώπης!


ΜΑΝ OF THE MATCH: Ζήτημα αν κάποιος τον σταμάτησε μία φορά σε όλο το ματς. Μοναδική παράσταση του Μέσι, ο οποίος έκανε… χαζό κάθε αντίπαλο που τον πλησίαζε, ενώ όποτε έπαιρνε την μπάλα η Γιουνάιτεντ έμοιαζε τρομοκρατημένη. Η μεγάλη εμφάνιση του Αργεντίνου σφραγίστηκε με το γκολ του στο 55’, το οποίο ήταν και η αρχή του τέλος στο παιχνίδι.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Το τελευταίο του παιχνίδι εξελίχθηκε σε εφιάλτη. Μπορεί να έχει ευθύνη για το δεύτερο γκολ, όμως αν δεν ήταν αυτός το… κοντέρ δεν θα είχε σταματήσει. Ο Φαν Ντερ Σαρ ήταν ο μόνος που σώθηκε από το ναυάγιο της Γιουνάιτεντ η οποία είδε όλα της τα αστέρια να μην μπορούν να σταθούν.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Χειρότερη εμφάνιση δεν μπορούσαν να κάνουν οι Κάρικ και Γκιγκς. Απλά παρακολουθούσαν τους Τσάβι και Ινιέστα να αλλάζουν την μπάλα, όμως θα ήταν άδικο για τους δύο χαφ της Γιουνάιτεντ να πάρουν όλη την ευθύνη. Γενικά, ούτε ο Ρούνεϊ βοήθησε αμυντικά, ο Τσιτσαρίτο ήταν εξαφανισμένος ενώ ο Βαλένσια, παρά την μέτρια εμφάνιση του Αμπιντάλ, εξαφανίστηκε από το 20’ και μετά. Ο Γάλλος μπακ της Μπαρτσελόνα ήταν ο χειρότερος του πρώτου ημιχρόνου για τους Καταλανούς με συνεχή λάθη, αλλά στο δεύτερο μέρος βελτιώθηκε σε μεγάλο βαθμό.

Η ΓΚΑΦΑ: Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Φέργκιουσον για την διάταξη που κατέβασε, εκ των υστέρων όμως φάνηκε πως οι Κάρικ και Γκιγκς δεν μπορούσαν να κρατήσουν τον άξονα. Ίσως οι τρεις χαφ (ένας εκ των Φλέτσερ ή Άντερσον αντί του Τσιτσαρίτο) να έδιναν μεγαλύτερη σιγουριά στην Γιουνάιτεντ, της οποίας οι γραμμές είχαν πολύ μεγάλες αποστάσεις και έδιναν πολλούς χώρους στην Μπαρτσελόνα.

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Στο γκολ της Γιουνάιτεντ, ο Γκιγκς βρίσκεται μισό σώμα ακάλυπτος όταν δέχεται την μπάλα, αλλά ο βοηθός δεν σήκωσε την σημαία για οφσάιντ. Πέναλτι ζήτησαν μετά το 3-1 οι Άγγλοι σε χέρι του Βίγια. Ο Κασάι δεν έδειξε κάτι, προφανώς γιατί ο Βίγια ήταν πολύ κοντά στην μπάλα, ωστόσο η φάση όπως και να’χει, είναι δύσκολη.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA.GR: Τελευταίο ματς της σεζόν και η Μπαρτσελόνα φρόντισε να χαρίσει μία από τις καλύτερες της παραστάσεις. Είχαμε καιρό να δούμε τόσο επιβλητική εμφάνιση σε τελικό, με τους «μπλαουγκράνα» να κάνουν πάρτι και να παίρνουν δίκαια το τρόπαιο. Και χώρους βρήκαν για ευκαιρίες και γκολ πέτυχαν και έκρυψαν την μπάλα και κυρίως δεν πανικοβλήθηκαν από την ισοφάριση. Μεγάλη εμφάνιση από τον Μέσι, εξαιρετικοί και οι υπόλοιποι. Η Γιουνάιτεντ προσπάθησε να βάλει το γρήγορο γκολ, στην συνέχεια όμως φάνηκε η διαφορά ποιότητας και ενδεχομένως η λανθασμένη προσέγγιση παιχνιδιού από τους Άγγλους.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Πεπ Γκουαρντιόλα): Βαλντές, Ντάνιελ Αλβες (88΄ Πουγιόλ), Πικέ, Μασκεράνο, Αμπιντάλ, Μπούσκετς, Τσάβι, Ινιέστα, Βίγια (86΄ Κεϊτά), Μέσι, Πέδρο (91΄ Αφελάι)

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ (Αλεξ Φέργκιουσον): Φαν ντερ Σαρ, Φάμπιο (69΄ Νάνι), Εβρά, Βίντιτς, Φέρντιναντ, Βαλέντσια, Ρούνει, Γκιγκς, Κάρικ (77΄ Σκόουλς), Παρκ, Τσιτσαρίτο
gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: