Pages

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Το καθεστώς Άσαντ ανοίγει πυρ κατά των Σύρων που ζητούν ελευθερία


Πίσω από το σύνθημα «δεν φοβόμαστε» ενώθηκαν χιλιάδες Σύροι διαδηλώνοντας την Παρασκευή σε όλη τη χώρα κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ. Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών στην είσοδο της στρατοκρατούμενης πόλης Ντεράα -προπύργιο της αντικυβερνητικής εξέγερσης-καθώς και σε άλλες πόλεις, περιλαμβανομένης της Δαμασκού και της Λαττάκεια.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για 24 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες σε όλη τη Συρία. Στην «καρδιά» του αντικυβερνητικού κινήματος, τη νότια πόλη Ντεράα, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άνθρωποι, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Προς την επιβολή κυρώσεων στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ κινούνται την ίδια στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα καταδίκης της Συρίας που προώθησε η Ουάσινγκτον.
Διαδηλώσεις παντού - Αιματοχυσία στην Ντεράα
Οι Σύροι αψήφησαν την ισχυρή στρατιωτική παρουσία και τις προειδοποιήσεις του καθεστώτος και μετά την προσευχή της Παρασκευής ξεχύθηκαν στους δρόμους της Δαμασκού, της πόλης Χομς στα κεντρικά της χώρας και στις παράκτιες πόλεις Μπανιάς και Λαττάκεια.
Διαδηλώσεις με αίτημα την πτώση του καθεστώτος και ελευθερία πραγματοποιήθηκαν και στις βόρειες πόλεις Ράκα και Χάμα, καθώς και στη βορειοανατολική πόλη Καμισλί.
Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στην είσοδο της πόλης Ντεράα. Στο στόχαστρο βρέθηκαν χιλιάδες χωρικοί που επιχείρησαν να περάσουν τα μπλόκα του στρατού και να εισέλθουν στην πόλη για να διαδηλώσουν σε ένδειξη υποστήριξης προς τους κατοίκους της.
«Πυροβολούσαν τους ανθρώπους στη δυτική πύλη της Ντεράα, στην περιοχή Γιαντόντα, περίπου τρία χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας τηλεφωνικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Νοσοκομείο που βρίσκεται κοντά στην πόλη Ντεράα παρέλαβε 15 σορούς χωρικών γαζωμένες με σφαίρες. Στο ίδιο νοσοκομείο -σε απόσταση 12 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Ντεράα- βρίσκονται και 38 τραυματίες.
«Κανείς δεν μπορεί να κινηθεί στην Ντεράα» δήλωσε κάτοικος στο Associated Press μέσω δορυφορικού τηλεφώνου, αναφέροντας ότι στις στέγες των σπιτιών έχουν ακροβολιστεί ελεύθεροι σκοπευτές.
Άλλοι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν από πυρά του καθεστώτος κοντά στις πόλεις Ιμπλίμπ και Λαττάκεια -την «καρδιά» της ελίτ του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ-, σύμφωνα με δηλώσεις ακτιβιστών υπέρ της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Κατά πληροφορίες οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών και στη Δαμασκό. Συνολικά οι νεκροί σε όλη τη χώρα φθάνουν τους 24, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ωστόσο υπάρχουν φόβοι ότι τα θύματα είναι περισσότερα.
Ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διακεκριμένος δικηγόρος της Συρίας, δήλωσε την ίδια στιγμή ότι σε αυτοσχέδιο νεκροτομεία στη Ντεράα έχουν συγκεντρωθεί οι σοροί 83 ανθρώπων, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, μετά την τετραήμερη επίθεση του στρατού.
Η κρατική συριακή τηλεόραση μετέδωσε, εν τω μεταξύ, ότι ένοπλοι εισέβαλαν σε στρατιωτικό φυλάκιο της πόλης Ντεράα σκοτώνοντας τέσσερις στρατιώτες.
Από την έναρξη της εξέγερσης στη Συρία στα μέσα Μαρτίου έχουν χάσει τη ζωή τους 450 άνθρωποι, σύμφωνα με τους ακτιβιστές. Το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ καταδικάζεται διεθνώς για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων. Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση κινούνται προς την επιβολή κυρώσεων.
(Αναδημοσίευση από in.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: